TRIGGER POINTS: ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗ… ΣΚΑΝΔΑΛΗ ΚΑΙ ΝΙΚΗΣΤΕ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΗΣ

Οταν αναφερόμαστε στον “πόνο”, θα μπορούσαμε υπό προϋποθέσεις να τον τοποθετήσουμε σε συγκεκριμένες κατηγορίες:

  • Οξύς πόνος
    Χρόνιος Πόνος
    Αλγαισθητικός Πόνος
    Νευροπαθητικός πόνος

Ωστόσο, υπάρχει μία συγκεκριμένη κατάσταση, η οποία μας κάνει να αισθανόμαστε τα τρία από τα τέσσερα αυτά είδη πόνου (σ.σ: με εξαίρεση τον αλγαισθητικό που έχει να κάνει με βλάβη στους ιστούς). Είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο που εμφανίζεται με την πυροδότηση των λεγόμενων “Trigger Points”. Στην ελληνική ονομασία τους, τα «Μυοπεριτονιακά Σημεία Πυροδότησης» αποτελούν τους «αφανείς», αλλά συνήθεις ύποπτους σε πληθώρα μυοσκελετικών συμπτωμάτων.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΟΣΟ ΣΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΥΕΣ

Στην κυριολεξία, τα trigger points αποτελούν εστιασμένους μικρο-σπασμούς, οι οποίοι δημιουργούνται σε συγκεκριμένα σημεία του εκάστοτε μυός και περιορίζουν τοπικά την λειτουργία του, κάτι που τον ευαισθητοποιεί ακόμα περισσότερο. Ουσιαστικά όμως η όλη διαδικασία οφείλεται στην παθολογική προσαρμογή του μυϊκού ιστού, λόγω παθολογιών που αναφέρονται στις αρθρώσεις. Οι δομικές αυτές παθολογίες που μπορούν να εντοπιστούν στις αρθρώσεις, θα συνοδεύονται και με λειτουργικές, δηλαδή μυϊκές παθολογικές προσαρμογές, όπως τα trigger points.

Περίπου 23 εκατομμύρια άτομα, ή το 10% του πληθυσμού των ΗΠΑ, αντιμετωπίζουν μία ή περισσότερες φορές στη ζωή τους διαταραχές εξαιτίας των trigger points. Τα εν λόγω σημεία ενεργοποίησης είναι διακριτά, εστιακά και προκαλούν αρκετά επώδυνες καταστάσεις σε καθημερινή βάση. Κατά τη πίεσή τους μπορούν να προκαλέσουν πόνο, ευαισθησία και να αναπαράγουν τα συμπτώματα του ασθενούς.

Τα σημεία ενεργοποίησης ταξινομούνται ως ενεργά ή λανθάνοντα, ανάλογα με τα κλινικά χαρακτηριστικά τους. Ένα ενεργό σημείο προκαλεί πόνο σε ηρεμία και είναι ευαίσθητο στην ψηλάφηση. Ο πόνος γίνεται αισθητός στο σημείο πίεσης τοπικά, αλλά αναφέρεται πόνος κατά την πίεση και σε απομακρυσμένες περιοχές, οι οποίες πλέον έχουν χαρτογραφηθεί. Ενα λανθάνον σημείο σχετίζεται με πόνο μόνο στο σημείο ψηλάφησης και θέλει προσοχή, γιατί μπορεί από την πίεση να ενεργοποιηθεί.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ TRIGGER POINTS

  • Η ηλικία, αρθρικές διαταραχές, καθαρά μυϊκά σύνδρομα υπέρχρησης, τραυματισμοί, το στρες και η απουσία άσκησης, ειδικά στις ηλικίες μεταξύ 28-55 (το 55% επηρεάζει τις γυναίκες)!
  • Κακή στάση σώματος στη δουλειά, την καθημερινότητα, ακόμα και κατά την αυξημένη χρήση κινητού τηλεφώνου ή υπολογιστή!
  • Χρόνιο στρες, άγχος, κατάθλιψη, οποιαδήποτε κατάσταση αρνητικής ψυχολογικής διάθεσης!
  • Μειωμένη λήψη βιταμινών και ειδικά C, B, D, φιλικού οξέος και σιδήρου.
  • Διαταραχές ύπνου!
  • Κάθε είδους αρθρικής υποκινητικότητας, αλλά και υπερκινητικότητας η οποία ευθύνεται για την συμπτωματολογία!

ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΥΡΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ

Ουσιαστικά, τα trigger points δημιουργούνται σε μύες που…

  1. Εχουν ταλαιπωρηθεί από χρόνια ή επαναλαμβανόμενη αδιάκοπη και υπερβολική χρήση. Αυτό μπορεί να έχει συμβεί εξαιτίας άσκησης σε κάποιο σπορ ή των συνθηκών εργασίας (π.χ. σήκωμα βάρους με κακή εργονομία, μετακόμιση, υπερβολές στο γυμναστήριο ή παρατεταμένη χρήση υπολογιστή).
  2. Από άμεσο ή έμμεσο τραύμα στον μυ (πτώσεις, αυτοκινητιστικό ατύχημα, εισαγωγή νέων ασκήσεων σε πρόγραμμα γυμναστικής)κ.λ.π.
  3. Από χρήση της περιοχής σε έδαφος κακής εμβιομηχανικής (απορρύθμισης της άρθρωσης) και μη ιδανικού κινητικού μοντέλου (πχ. προπόνηση ή δραστηριότητα, ενώ πονάμε από άλλη αιτία ή σε άλλο σημείο).

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα triggers είναι μια κύρια αιτία χρόνιου μυοσκελετικού πόνου καθώς ως προσαρμογές παραμένουν μετά το οξύ στάδιο και η αντιμετώπιση τους αποτελεί σημαντικό στοιχείο διαχείρισης.

Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι , αναφέρουν πόνο σε παρακείμενες ή απομακρυσμένες περιοχές. Π.χ. οι αυχενογενείς πονοκέφαλοι μπορεί να σχετίζονται πέραν των παθολογιών που προκύπτουν στους πρώτους αυχενικούς σπονδύλους, σε σημεία ενεργοποίησης στους μύες του αυχένα και της πλάτης. Ο αναφερόμενος πόνος είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των σημείων ενεργοποίησης και αποτελεί τη βάση για το όνομά του “Trigger Point“, καθώς σχετίζεται με μία περιοχή που προκαλεί πόνο αλλού.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ TRIGGER POINTS

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης των trigger points. Η δια χειρός πιεσοθεραπεία, η στεγνή βελόνα και ο συνδυασμός αυτών των δύο τεχνικών, έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικός. Η δια χειρός θεραπεία περιλαμβάνει συγκεκριμένους χειρισμούς στους μύες, την περιτονία, τον συνδετικό ιστό και κυρίως τις αρθρώσεις, όπου παρεμβαίνουμε με τις τεχνικές αρθρικής κινητοποίησης του Manual Therapy. Το Dry Needling περιλαμβάνει τη χρήση αποστειρωμένων βελόνων βελονισμού μίας χρήσης συμβάλει ουσιαστικά στην αποκατάσταση της λειτουργικότητας των μυών, αυξάνοντας την επούλωση και μειώνοντας τον πόνο. Όσο πιο ακριβής είναι η θεραπεία στο προσβεβλημένο σημείο ενεργοποίησης, τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα.

Τεχνικές Trigger Point

Τεχνική I: τοπική πίεση ή ισχαιμική πίεση.
Τεχνική II: εφαρμογή τεχνικών κατά μήκος της «τεντωμένης ζώνης» όπου βρίσκονται πολλά σημεία, καθώς και γειτονικές περιοχές της «τεντωμένης ζώνης».

Τεχνικές απελευθέρωσης Fascia – Περιτονία

Τεχνική III: ευρεία δια χειρός απελευθέρωση του συνδετικού ιστού και της περιτονίας γύρω από το σημείο ενεργοποίησης
Τεχνική IV: δια χειρός απελευθέρωση του συνδετικού ιστού και της περιτονίας μεταξύ δύο μυών (ενδομυϊκή κινητοποίηση)

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΤΟ PHSYIOMEDICA

Το Physiomedica είναι ένα απόλυτα εξειδικευμένο κέντρο εφαρμογής του Manual Therapy. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι που αναζητούν τρόπο να ανταπεξέλθουν στους απαιτητικούς ρυθμούς της ζωής, αλλά και ασθενείς που θέλουν να απαλλαγούν από τον πόνο που τους ταλαιπωρεί, επιλέγουν και εμπιστεύονται το Κέντρο μας. Ο ιδρυτής του Physiomedica, Σωκράτης Ηλιάδης, συνδυάζει τη γνώση και την πολύχρονη εμπειρία και είναι εξειδικευμένος και πιστοποιημένος Manual Therapist από την ΙΜΤΑ και την IFOMPT.

Είτε πρόκειται για μία απλή οσφυαλγία ή αυχεναλγία, είτε για κάποιου είδους σημαντικότερη εκφυλιστικού χαρακτήρα παθολογία. Από τον πιο απλό τραυματισμό ή κάθε μορφής αθλητική κάκωση. Είτε αφορά την αποκατάσταση ορθοπεδικών χειρουργείων, στο Physiomedica έχουμε τον τρόπο να σας βοηθήσουμε να πάρετε και πάλι πίσω τη ζωή σας. Επισκεφτείτε το σύγχρονο Κέντρο μας και βρείτε άμεσα λύση στο πρόβλημα που σας απασχολεί…

Follow as…

Facebook: @Physiomedica
Instagram: @sokratis_iliadis_physiomedica
Email: [email protected]
Μαρούσι: 2106180777

More
articles

take the first step. we will do the rest.