ΘΛΑΣΗ ΚΟΙΛΙΑΚΩΝ: ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗ – ΑΙΤΙΑ – ΘΕΡΑΠΕΙΑ – ΠΡΟΛΗΨΗ

Ως θλάση κοιλιακών αναφέρεται οποιαδήποτε διάταση ή ρήξη των κοιλιακών μυών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εν λόγω κοιλιακή καταπόνηση αναφέρεται μερικές φορές ως τραβηγμένος μυς. Θλάση είναι η ρήξη των μυϊκών ινών, είτε από υπερβολικά έντονη σύσπαση, υπερβολική διάταση ή από άμεση πλήξη του μυός από κάποιον εξωτερικό παράγοντα. Βέβαια, όπως είναι κατανοητό, τις περισσότερες φορές σχετίζεται με αθλήματα που απαιτούν μεγάλη περιστροφή και κυρίως με το ποδόσφαιρο, το βόλεϊ και το τένις. Δεν αποκλείεται όμως, να είναι και αποτέλεσμα επίμονης άσκησης και υπερφόρτωσης των κοιλιακών.

Γενικότερα μπορεί να προκληθεί κυρίως από…

ξαφνική συστροφή ή γρήγορη κίνηση
έντονη και υπερβολική άσκηση
δεν ξεκουράζει σωστά τους υπερβολικά χρησιμοποιημένους μύες
ακατάλληλη τεχνική ενώ παίζετε αθλήματα που απαιτούν τρέξιμο, στροφή και άλμα
ανύψωση βαρέων αντικειμένων
γέλιο, βήχα ή φτάρνισμα

Αν και μερικά από τα συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν, στην πραγματικότητα δεν έχει σχέση με την κοιλιακή κήλη. Η κήλη εμφανίζεται όταν ένα εσωτερικό όργανο ή μέρος του σώματος προεξέχει μέσω του τοιχώματος του μυός ή του ιστού που το περιέχει.

ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΘΛΑΣΕΩΝ

Ανάλογα με το πόσο σοβαρός είναι ο τραυματισμός, η θλάση κοιλιακών διαβαθμίζεται ως εξής:

1ου ΒΑΘΜΟΥ: Αφορά λίγες μυϊκές ίνες
2ου ΒΑΘΜΟΥ: Είναι η βλάβη σε ένα πιο εκτεταμένο αριθμό μυϊκών ινών
3ου ΒΑΘΜΟΥ: Είναι η πλήρης ρήξη του μυός

Οι αιτίες των μυϊκών θλάσεων είναι οι εξής:

Μειωμένη ελαστικότητα των μυών εξαιτίας ανεπαρκούς προθέρμανσης ή παράλειψης διατάσεων
Υπερβολική κόπωση των μυών από παρατεταμένη άσκηση
Κακός εξοπλισμός
Άσκηση σε υγρό και ψυχρό περιβάλλον
Κακή διατροφή και έλλειψη καλίου, νατρίου ή μαγνησίου
Κακή τεχνική κατά την εκτέλεση των ασκήσεων ή υπερεκτίμηση δυνατοτήτων από τον προπονητή ή τον ίδιο τον αθλητή
Εξωτερική αιτία (π.χ. χτύπημα)

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΛΑΣΗΣ ΚΟΙΛΙΑΚΩΝ

Τα συμπτώματα σχετίζονται αναλογικά με τον βαθμό της θλάσης…

Στη θλάση 1ου βαθμού είναι πιθανό να μην γίνει άμεσα αντιληπτό το πρόβλημα. Ο ασκούμενος να συνεχίσει τη δραστηριότητά του και να διαπιστώσει με το πέρας της άσκησης, ένα βάρος τοπικά με αίσθημα καψίματος και μία ενόχληση.

Στη θλάση 2ου βαθμού ο ασκούμενος δεν θα μπορεί με τίποτα να συνεχίσει, καθώς θα τον καταβάλει ο πόνος τοπικά, ο οποίος και θα υποτροπιάζει σε κάθε προσπάθεια σύσπασης ή διάτασης του μυός.

Στη θλάση 3ου βαθμού ο ασκούμενος πλέον αισθάνεται αρκετά έντονο πόνο. Ο μυς διατέμνεται εντελώς και μπορεί να συνυπάρχει διόγκωση των μαλακών ιστών, διαμέσου του μυϊκού στρώματος, γνωστή ως κήλη.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Στις ρήξεις 1ου και 2ου βαθμού ο ασθενής θα χρειαστεί ένα πρόγραμμα αποθεραπείας διάρκειας μεταξύ 2 εβδομάδες με 1,5 μήνα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει διάφορα στάδια:

Όπως συμβαίνει συνήθως με τις βλάβες των μυών, η άμεση θεραπεία περιλαμβάνει ανάπαυση, παγοθεραπεία και συμπίεση.

Κατά γενικό κανόνα, οι κακώσεις 1ου βαθμού απαιτούν περίοδο ανάρρωσης για περίπου 2-3 εβδομάδες, ενώ οι 2ου βαθμού για περίπου 4-6 εβδομάδες.

Στην περίπτωση της πλήρους ρήξης, ο μυς πρέπει να αποκατασταθεί χειρουργικά και η αποκατάσταση θα διαρκέσει περίπου τρεις μήνες.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΘΛΑΣΗΣ ΚΟΙΛΙΑΚΩΝ

Αυτό που πρέπει να κάνετε, είναι σταδιακά να αποτρέψετε την καταπόνηση των κοιλιακών μυών. Η ξεκούραση μετά από την άσκηση μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές να δημιουργηθεί πρόβλημα. Καλό είναι επίσης να ζητάτε βοήθεια όταν πρόκειται να σηκώσετε βαριά αντικείμενα.

Είναι σημαντικό να λαμβάνετε μέτρα πρόληψης της θλάσης κοιλιακών. Οι επαναλαμβανόμενες θλάσεις κοιλιακών μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές.

Όταν αθλείστε, θα πρέπει:

Να κάνετε προθέρμανση και διατάσεις πριν από οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα
Να κάνετε αποθεραπεία μετά την προπόνηση
Να υπάρχει προπονητικό κενό (τουλάχιστον 1 ημέρα/εβδομάδα) εντός εβδομάδας, όπου θα δίνετε στο σώμα ο χρόνος να ξεκουραστεί
Να ξεκινάτε αργά και σταδιακά την προπόνηση όσον αφορά στην ένταση και τη διάρκεια κάθε φορά που αρχίζετε ένα νέο αθλητικό πρόγραμμα (αρχή της προοδευτικότητας)

ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΟΥ MANUAL THERAPY ΣΤΟ PHYSIOMEDICA

Το Physiomedica είναι ένα απόλυτα εξειδικευμένο κέντρο εφαρμογής του Manual Therapy. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι που αναζητούν τρόπο να ανταπεξέλθουν στους απαιτητικούς ρυθμούς της ζωής, αλλά και ασθενείς που θέλουν να απαλλαγούν από τον πόνο που τους ταλαιπωρεί, επιλέγουν και εμπιστεύονται το Κέντρο μας. Ο ιδρυτής του Physiomedica, Σωκράτης Ηλιάδης, συνδυάζει τη γνώση και την πολύχρονη εμπειρία και είναι εξειδικευμένος και πιστοποιημένος Manual Therapist από την ΙΜΤΑ και την IFOMPT.

Είτε πρόκειται για μία απλή οσφυαλγία ή αυχεναλγία, είτε για κάποιου είδους σημαντικότερη εκφυλιστικού χαρακτήρα παθολογία. Από τον πιο απλό τραυματισμό ή κάθε μορφής αθλητική κάκωση. Είτε αφορά την αποκατάσταση ορθοπεδικών χειρουργείων, στο Physiomedica έχουμε τον τρόπο να σας βοηθήσουμε να πάρετε και πάλι πίσω τη ζωή σαςΕπισκεφτείτε το σύγχρονο Κέντρο μας και βρείτε άμεσα λύση στο πρόβλημα που σας απασχολεί…

Follow as…
Facebook: @Physiomedica
Instagram: @sokratis_iliadis_physiomedica
Email: [email protected]
Μαρούσι: 2106180777

More
articles

take the first step. we will do the rest.