ΤΕΝΤΟΝΤΙΤΙΔΑ DE QUERVAIN: ΔΙΩΞΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΠΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΧΕΙΡΑ ΣΟΥ

Μπορεί στη σύγχρονη εποχή με τις διαφορετικές εργασιακές απαιτήσεις να πρόκειται για ένα φαινόμενο που έχει επιδεινωθεί, αλλά η τενοντίτιδα de Quervain (ή αλλιώς τενοντοελυτρίτιδα de Quervain), είναι κάτι που έχει κατονομαστεί ιατρικά από το 1895. Τότε ήταν που ο Ελβετός χειρουργός, Fritz de Quervain, υπήρξε ο πρώτος που περιέγραψε την φλεγμονή των τενόντων, που επηρεάζει τον καρπό και τον αντίχειρα και που κατά συνέπεια πήρε και το όνομά του.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DE QUERVAIΝ

Η τενοντίτιδα de Quervain, είναι γνωστή και ως «ο αντίχειρας της νοικοκυράς», διότι οι γυναίκες προσβάλλονται περίπου οκτώ φορές συχνότερα από τους άντρες. Η συνήθης ηλικία προσβολής είναι μετά το 40ό έτος. Το σύνδρομο De Quervain αφορά τη φλεγμονή δύο τενόντων που ελέγχουν την κίνηση του αντίχειρα και της τενοντιακής του θήκης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πόνο στο εξωτερικό μέρος του καρπού. Ο πόνος συνήθως αυξάνεται με το κράτημα ή την περιστροφή του καρπού. Ο αντίχειρας μπορεί επίσης να είναι δύσκολο να κινηθεί ομαλά, ενώ η έναρξη των συμπτωμάτων είναι σταδιακή και προοδευτική.

Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν ορισμένες επαναλαμβανόμενες κινήσεις, τραύματα και ρευματικές παθήσεις. Η διάγνωση υποστηρίζεται εάν ο πόνος αυξάνεται όταν ο καρπός είναι λυγισμένος προς τα μέσα, ενώ ένα άτομο πιάνει τον αντίχειρά του μέσα σε μια γροθιά. Η πάθηση επηρεάζει περίπου το 0,5% των ανδρών και το 1,3% των γυναικών και γενικότερα χτυπάει κατά τη μέση ηλικία.

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Πόνος στην πλευρά του αντίχειρα του καρπού (ο πόνος επιδεινώνεται ιδιαίτερα με την ανύψωση του αντίχειρα, όπως στη θέση του ωτοστόπ ή όταν χρησιμοποιείται ψαλίδι).

 • Ευαισθησία όταν πιέζεται το σημείο του πόνου.
 • Πρήξιμο του σημείου του πόνου (σε σύγκριση το με το ίδιο σημείο στον απέναντι καρπό).
 • Το κλικ ή το κούμπωμα των τενόντων εμφανίζεται περιστασιακά.

Γενικότερα, η πιο κοινή αιτία της τενοντίτιδας de Quervain είναι η χρόνια και υπερβολική χρήση του καρπού. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις μέρα με τη μέρα προκαλούν ερεθισμό και πόνο. Μία συνηθισμένη κίνηση που την προκαλεί, είναι η ανύψωση ενός παιδιού σε ένα κάθισμα αυτοκινήτου. Ένα άλλο είναι να σηκώνετε τις βαριές σακούλες παντοπωλείου από τα χερούλια. Άλλες αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν άμεσο τραυματισμό στον καρπό ή φλεγμονώδη αρθρίτιδα.

Είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε τενοντίτιδα του de Quervain εάν:

Είστε γυναίκα

Είστε 40 ετών και άνω

Το χόμπι ή η δουλειά σας περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες κινήσεις των χεριών και του καρπού (αυτή είναι μια πολύ κοινή αιτία)

Έχετε τραυματίσει τον καρπό σας (ο ουλώδης ιστός μπορεί να περιορίσει την κίνηση των τενόντων σας)

Είστε έγκυος (οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να το προκαλέσουν)

Έχετε αρθρίτιδα

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ DE QUERVAIN

Η τενοντίτιδα του De Quervain αποτελεί προσωρινή κατάσταση. Γενικά ανταποκρίνεται καλά στη θεραπεία. Είναι σημαντικό να θεραπεύεται η τενοντίτιδα του de Quervain. Εάν αυτή η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να περιορίσει μόνιμα την κίνησή σας ή να προκαλέσει τη διάρρηξη της θήκης του τένοντα. Μόλις τα συμπτώματά σας είναι καλύτερα, εργαστείτε με βάση το ασκησιολόγιο που θα σας δοθεί, ώστε να αποτρέψετε την επανεμφάνιση της πάθησης.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Το σύνδρομο De Quervain δεν είναι επιβλαβές, αλλά μπορεί να εξελιχτεί σε μία πραγματικά οδυνηρή ενόχληση. Ορισμένες ήπιες περιπτώσεις αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, για όλες τις άλλες περιπτώσεις ακολουθείται η εξής σειρά…

 1. Αποφυγή δραστηριοτήτων που προκαλούν πόνο, αν είναι δυνατόν!
 2. Χρήση νάρθηκα καρπού/αντίχειρα, τον οποίο μπορείτε συχνά να προμηθευτείτε από κατάστημα αθλητικών ειδών ή τον φυσικοθεραπευτή σας. Χρειάζεται ώστε να ακινητοποιήσει τον αντίχειρα καθώς και τον καρπό!
 3. Η ένεση στεροειδών ανακουφίζει από τον πόνο σε περίπου 70% των περιπτώσεων. Οι κίνδυνοι της ένεσης είναι μικροί, αν και περιστασιακά μπορεί να προκαλέσει κάποια λέπτυνση ή αλλαγή χρώματος στο δέρμα στο σημείο της ένεσης!
 4. Χειρουργική αποσυμπίεση της τενοντιακής σήραγγας.

Η ανακούφιση από τον πόνο είναι συνήθως γρήγορη. Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της τενοντίτιδας του de Quervain είναι η αποφυγή επαναλαμβανόμενων κινήσεων. Αλλάξτε τις ενέργειές σας, για να μειώσετε την επιβάρυνση στους καρπούς. Κάνετε συχνά διαλείμματα για να ξεκουραστείτε, εάν χρησιμοποιείτε τους καρπούς σας.

Στη συνέχεια ακολουθήστε τη ρουτίνα άσκησης που προτείνει ο γιατρός ή ο φυσικοθεραπευτής σας. Φροντίστε να του/της ενημερώσετε για τυχόν δραστηριότητες που προκαλούν πόνο, μούδιασμα ή πρήξιμο.

Ας δούμε πώς μπορεί να σας βοηθήσει η φυσικοθεραπεία…

 • Εφαρμογή θερμού η ψυχρού, ανάλογα με τη φάση στην οποία βρίσκεται η φλεγμονή. Ψυχρό σε περίπτωση έντονου πόνου, η θερμό κατά τη φάση της χρονιότητας- όπου υπάρχει συνήθως δυσκαμψία!
 • Τεχνικές κινητοποίησης του καρπού και του αντίχειρα προκειμένου να ανακτήσουμε το εύρος κίνησης, το οποίο έχει περιοριστεί λόγω πόνου και ακινησίας!
 • Διατάσεις για τα μαλακά μόρια!
 • Ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών που περιβάλλουν τον καρπό, αλλά και τον αντίχειρα.
 • Κινητοποιήσεις νευρικού ιστού, διότι και αυτός χρειάζεται διατασιμότητα!
 • Εκπαίδευση χρήσης της άκρας χειρός σε ένα πιο εργονομικό πλαίσιο!
 • Διδαχή τεχνικών αυτό-κινητοποιησης!

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ PHSYIOMEDICA

Το Physiomedica είναι ένα απόλυτα εξειδικευμένο κέντρο εφαρμογής του Manual Therapy. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι που αναζητούν τρόπο να ανταπεξέλθουν στους απαιτητικούς ρυθμούς της ζωής, αλλά και ασθενείς που θέλουν να απαλλαγούν από τον πόνο που τους ταλαιπωρεί, επιλέγουν και εμπιστεύονται το Κέντρο μας. Ο ιδρυτής του Physiomedica, Σωκράτης Ηλιάδης, συνδυάζει τη γνώση και την πολύχρονη εμπειρία και είναι εξειδικευμένος και πιστοποιημένος Manual Therapist από την ΙΜΤΑ και την IFOMPT.

Είτε πρόκειται για μία απλή οσφυαλγία ή αυχεναλγία, είτε για κάποιου είδους σημαντικότερη εκφυλιστικού χαρακτήρα παθολογία. Από τον πιο απλό τραυματισμό ή κάθε μορφής αθλητική κάκωση. Είτε αφορά την αποκατάσταση ορθοπεδικών χειρουργείων, στο Physiomedica έχουμε τον τρόπο να σας βοηθήσουμε να πάρετε και πάλι πίσω τη ζωή σας. Επισκεφτείτε το σύγχρονο Κέντρο μας και βρείτε άμεσα λύση στο πρόβλημα που σας απασχολεί…

Follow as…

Facebook: @Physiomedica
Instagram: @sokratis_iliadis_physiomedica
Email: [email protected]
Μαρούσι: 2106180777

More
articles

take the first step. we will do the rest.