TENNIS ELBOW: Ο «ΑΓΚΩΝΑΣ ΤΟΥ ΤΕΝΙΣΤΑ» ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΤΕΝΙΣΤΕΣ

Το «Tennis Elbow» είναι ακριβώς αυτό που περιγράφει το όνομά του. Ο «αγκώνας του τενίστα» (έξω επικονδυλίτιδα) είναι μία επώδυνη κατάσταση που εμφανίζεται όταν οι τένοντες στον αγκώνα υπερφορτώνονται, συνήθως από επαναλαμβανόμενες κινήσεις του καρπού και του βραχίονα. Ωστόσο, παρά το ξεκάθαρο όνομά του, οι αθλητές δεν είναι οι μόνοι που αναπτύσσουν την εν λόγω πάθηση. Οι άνθρωποι στων οποίων τις δουλειές κυριαρχούν κάποιοι σχετικοί τύποι κινήσεων, έχουν αυξημένες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα σε κάποιο προχωρημένο σημείο της ζωής τους.

Ο πόνος στον “αγκώνα του τενίστα” εμφανίζεται κυρίως στην εξωτερική πλευρά του αγκώνα και μπορεί να αναφέρεται και στο αντιβράχιο. Ας το δούμε όμως αρχικά από τη σκοπιά του αθλητή, ώστε να κατανοήσουμε τη λειτουργία του προβλήματος. Σημαντικότερο βήμα για την προστασία του αθλητή, παίζει ο τρόπος φόρτισης. Η πλειονότητα των παθήσεων στους τενίστες αφορούν την υπερβολική χρήση, την λάθος τεχνική και την υπέρμετρη ενασχόληση (Overuse – disuse – misuse).

ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΤΟΥ ΤΕΝΙΣΤΑ

Ο αγκώνας του τενίστα συνήθως αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου. Οι επαναλαμβανόμενες κίνησης των εκτινόντων μυών που βρίσκονται μεταξύ του αγκώνα και του καρπού, μπορούν να επιβαρύνουν και να αλλάξουν ιστικά τους τένοντες.

Οσον αφορά τα αθλήματα, το Tennis Elbow μπορεί να οφείλεται σε:

Τένις
Ρακέτες παραλίας
Σκουός
Ξιφασκία
Αρση βαρών

Μπορεί επίσης να επηρεάσει άτομα με δουλειές ή χόμπι που απαιτούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις των χεριών ή πιάσιμο όπως:

Ξυλουργική
Πληκτρολόγηση
Ζωγραφική
Τσουγκράνα
Πλέξιμο

Επιπλέον πολλές άλλες δραστηριότητες και επαγγέλματα σχετίζονται με αυτή τη φλεγμονή στα πλάγια του αγκώνα, όπως:

Υδραυλικοί
Ζωγραφική
Χρήση κατσαβιδιών και άλλων μικρών εργαλείων
Κρεοπώλες
Παρατεταμένη χρήση του ποντικιού του υπολογιστή

ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ / ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΤΟΥ ΤΕΝΙΣΤΑ

Τα συμπτώματα του αγκώνα του τενίστα περιλαμβάνουν πόνο και ευαισθησία επί της εξωτερικής οστέινης προεξοχής του αγκώνα. Αυτό είναι το σημείο όπου οι τραυματισμένοι τένοντες συνδέονται με το οστό. Ο πόνος μπορεί επίσης να εκτείνεται στο άνω ή κάτω μέρος του βραχίονα. Αν και η ζημιά είναι στον αγκώνα, η ενόχληση εμφανίζεται κατά την έκταση του καρπού (γκαζιά) και κατά την έκταση του μέσου δακτύλου.

Ο αγκώνας του τενίστα μπορεί να προκαλέσει τον περισσότερο πόνο όταν:

Σηκώνετε κάτι
Κάνετε γροθιά ή πιάνετε ένα αντικείμενο, όπως μια ρακέτα του τένις
Ανοίγετε μια πόρτα ή κάνετε χειραψία
Σηκώνετε το χέρι ή ισιώνετε τον καρπό

Για να διαγνώσει τον αγκώνα του τενίστα, ο γιατρός ή ο φυσικοθεραπευτής, θα πραγματοποιήσει ενδελεχή εξέταση. Θα λυγίσει το χέρι, τον καρπό και τον αγκώνα σας για να διαπιστώσει σε ποιο σημείο ακριβώς πονάει. Μπορεί επίσης να κάνει τεστ αντίστασης για τους εκτίνοντες του καρπού και του μέσου δακτύλου, όπως και ακτινογραφία, υπέρηχο ή μαγνητική τομογραφία για τον αποκλεισμό άλλων ιστών που ενδεχομένως να εμπλέκονται.

ΠΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ ΤΟ TENNIS ELBOW

Εάν τα συμπτώματά σχετίζονται με το τένις, ο φυσικοθεραπευτής σας μπορεί να ζητήσει από τον προπονητή σας να αξιολογήσει την τεχνική στο άθλημά σας (ή τις κινήσεις που σχετίζονται με τις εργασίες σας), για να καθορίσουν τα καλύτερα βήματα για τη μείωση της καταπόνησης στον τραυματισμένο ιστό. Ένας έμπειρος φυσικοθεραπευτής που γνωρίζει την τέχνη του Manual Therapy, μπορεί μέσω τεχνικών κινητοποίησης και νευροδυναμικής να επιφέρει την επιθυμητή απευαισθητοποίηση. Επίσης, μπορεί τόσο τοπικά στην άρθρωση του αγκώνα και στους πέριξ ιστούς, όσο και με τη χρήση απομακρυσμένων σπονδυλικών κινητοποιήσεων (remote spinal interventions), αλλά και τεχνικών νευροδυναμικής, να απευαισθητοποιήσει τον αγκώνα, με σκοπό τη σταδιακή ενδυνάμωση του τένοντα.

ΕΝΕΣΕΙΣ: Μία ένεση πλάσματος ή κορτιζόνη θα βοηθήσει, αλλά ενδεχομένως να δημιουργήσει side effects!

DRY NEEDLING: Μπορεί να βοηθήσει κυρίως στο κομμάτι της απευαισθητοποίησης!

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ. Είναι πολύ σπάνια και αφορά εξειδικευμένες περιπτώσεις.

MANUAL THERAPY: Πρόκειται για την ολοκληρωμένη ορθοπεδική θεραπεία με χειρισμούς, για την αποκατάσταση νεύρο – μυοσκελετικών προβλημάτων. Βασιζόμενος στον κλινικό συλλογισμό, o Manual Therapist χρησιμοποιεί ιδιαίτερες τεχνικές προσέγγισης, που περιλαμβάνουν εξειδικευμένες κινητοποιήσεις και θεραπευτικές ασκήσεις!

ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΤΟΝ ΑΓΚΩΝΑ ΣΑΣ

Το κλειδί για την πρόληψη του αγκώνα του τένις είναι να αποφύγετε την υπερβολική χρήση. Σταματήστε εάν αισθανθείτε πόνο στον αγκώνα κατά τη διάρκεια κάποιας δραστηριότητας. Η κακή τεχνική – όπως η χρήση της λάθος στάσης ή κίνησης – μπορεί επίσης να οδηγήσει σε όξυνση του προβλήματος.

Επίσης είναι απαραίτητα ειδικά για τους τενίστες:

Προθέρμανση
Σωστή επιλογή πάχους λαβής ρακέτας
Χρήση του σωστού μεγέθους και βάρους ρακέτας
Μυϊκή ενδυνάμωση της γύρω περιοχής
Καλής ποιότητας αθλητικά παπούτσια
Σταδιακή φόρτιση με τον κατάλληλο χρόνο προσαρμογής

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ PHYSIOMEDICA

Το Physiomedica είναι ένα απόλυτα εξειδικευμένο κέντρο εφαρμογής του Manual Therapy. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι που αναζητούν τρόπο να ανταπεξέλθουν στους απαιτητικούς ρυθμούς της ζωής, αλλά και ασθενείς που θέλουν να απαλλαγούν από τον πόνο που τους ταλαιπωρεί, επιλέγουν και εμπιστεύονται το Κέντρο μας. Ο ιδρυτής του Physiomedica, Σωκράτης Ηλιάδης, συνδυάζει τη γνώση και την πολύχρονη εμπειρία και είναι εξειδικευμένος και πιστοποιημένος Manual Therapist από την ΙΜΤΑ και την IFOMPT.

Είτε πρόκειται για μία απλή οσφυαλγία ή αυχεναλγία, είτε για κάποιου είδους σημαντικότερη εκφυλιστικού χαρακτήρα παθολογία. Από τον πιο απλό τραυματισμό ή κάθε μορφής αθλητική κάκωση. Είτε αφορά την αποκατάσταση ορθοπεδικών χειρουργείων, στο Physiomedica έχουμε τον τρόπο να σας βοηθήσουμε να πάρετε και πάλι πίσω τη ζωή σας. Επισκεφτείτε το σύγχρονο Κέντρο μας και βρείτε άμεσα λύση στο πρόβλημα που σας απασχολεί…

Follow as…
Facebook: @Physiomedica
Instagram: @sokratis_iliadis_physiomedica
Email: [email protected]
Μαρούσι: 2106180777

More
articles

take the first step. we will do the rest.