ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟ CARPAL TUNNEL

Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα (Carpal Tunnel) είναι μία αναγνωρισμένη ασθένεια που συνδέεται κατά μεγάλο ποσοστό με την επαγγελματική δραστηριότητα. Ουσιαστικά, ο Καρπιαίος Σωλήνας είναι μία στενή δίοδος στον καρπό, πλάτους περίπου 2,5 εκατοστών. Η εν λόγω δίοδος σχηματίζεται από μικρά οστά του καρπού που ονομάζονται καρπικά οστά, ενώ στην οροφή της βρίσκεται μία ισχυρή ζώνη συνδετικού ιστού, που ονομάζεται εγκάρσιος καρπιαίος σύνδεσμος.

Επειδή αυτά τα όρια είναι πολύ άκαμπτα, ο καρπιαίος σωλήνας έχει μικρή ικανότητα να «τεντωθεί» ή να αυξηθεί σε μέγεθος. Μέσα από τον καρπιαίο σωλήνα διέρχονται το μέσο νεύρο και οι εννέα τένοντες, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τις κινήσεις των δακτύλων. Ο σωλήνας αυτός δεν έχει ελαστικότητα. Επομένως, σε περίπτωση που στο εσωτερικό του αυξηθεί ο όγκος των ιστών, προκαλείται πίεση του μέσου νεύρου και εκεί ξεκινάνε τα προβλήματα…

 

 

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ CARPAL TUNNEL

Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα είναι συχνά το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων που αυξάνουν την πίεση στο μέσο νεύρο και τους τένοντες στον καρπιαίο σωλήνα και όχι απλά ένα πρόβλημα του ίδιου του νεύρου. Οι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό, περιλαμβάνουν τραύμα ή τραυματισμό στον καρπό (διάστρεμμα ή κάταγμα), που προκαλούν οίδημα. Μπορεί να συνδέεται με κάποιες μεταβολικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ακόμα ενδοκρινολογικές διαταραχές, όπως ο υπερθυρεοειδισμός.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στη συμπίεση, περιλαμβάνουν χρήση δονούμενων εργαλείων χειρός, κατακράτηση υγρών κατά την εγκυμοσύνη, την εμμηνόπαυση ή την ανάπτυξη κύστης ή όγκου στον Σωλήνα. Κατά συνέπεια, οι πιο ευάλωτες ομάδες φαίνεται να είναι οι γυναίκες, αλλά και όσοι καταπονούν καθημερινά τον καρπό τους με επαναλαμβανόμενες κινήσεις: δακτυλογράφοι, πιανίστες, μαραγκοί συχνά πάσχουν από σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν σταδιακά, με συχνό μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα δάχτυλα, ειδικά στον αντίχειρα, τον δείκτη και το μεσαίο δάχτυλο. Συχνά εμφανίζονται για πρώτη φορά στο ένα ή και στα δύο χέρια κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το κυρίαρχο χέρι συνήθως προσβάλλεται πρώτο και παράγει τα πιο σοβαρά συμπτώματα. Καθώς αυτά επιδεινώνονται, οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται μυρμήγκιασμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά με ορισμένες δραστηριότητες όπως η ομιλία στο τηλέφωνο, η ανάγνωση ενός βιβλίου – εφημερίδας ή στην οδήγηση.

Η αδυναμία στα χέρια μπορεί γενικότερα να δυσκολέψει το πιάσιμο μικρών αντικειμένων ή την εκτέλεση χειρωνακτικών εργασιών. Σε χρόνιες ή/και μη θεραπευμένες περιπτώσεις, οι μύες στη βάση του αντίχειρα μπορεί να εξαφανιστούν. Μερικοί άνθρωποι με πολύ σοβαρό πρόβλημα δεν μπορούν να προσδιορίσουν την αίσθηση μεταξύ ζεστού και κρύου με την αφή και είναι πιθανό ακόμα και να κάψουν τα δάχτυλά τους χωρίς να το γνωρίζουν.

  • Μούδιασμα με κάψιμο, μυρμήγκιασμα ή φαγούρα στην παλάμη και τον αντίχειρά ή στον δείκτη και στα μεσαία δάχτυλα!
  • Αδυναμία στο χέρι και πρόβλημα στο να κρατηθούν τα πράγματα!
  • Μυρμήγκιασμα που ανεβαίνει στο χέρι!

Μπορεί πρώτα να παρατηρηθεί ότι τα δάχτυλα «κοιμούνται» και μουδιάζουν τη νύχτα (σ.σ.: Συνήθως αυτό συμβαίνει λόγω του πώς κρατάτε το χέρι σας ενώ κοιμάστε)!

 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Είναι σαφές ότι το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, ακόμα και σε αρχικό στάδιο, επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής και ύπνου του ασθενούς. Γι’ αυτό είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση. Εάν το πρόβλημα προχωρήσει και ενταθεί, μπορεί να οδηγήσει τον πάσχοντα σε μυϊκή ατροφία, με αποτέλεσμα να του πέφτουν αντικείμενα από τα χέρια.

Μία ολοκληρωμένη διάγνωση περιλαμβάνει κλινική εξέταση και εργαστηριακό έλεγχο (ηλεκτρομυογράφημα). Κατά την εξέταση διενεργούνται ειδικά test, με τα οποία διαπιστώνεται το χαρακτηριστικό μούδιασμα στην παλάμη, ενώ με το ηλεκτρομυογράφημα, επιβεβαιώνεται η κλινική εκτίμηση. Ακτινογραφία ή άλλες απεικονιστικές εξετάσεις δεν χρειάζονται παρά μόνο αν υπάρχει ανάγκη για αποκλεισμό άλλων παθήσεων.

 

 

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

 

Το πρώτο και σημαντικότερο που μπορεί να κάνει κάποιος που αισθάνεται το πρόβλημα, είναι να πραγματοποιήσει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο της καθημερινής ρουτίνας του. Εάν η επαναλαμβανόμενη κίνηση προκαλεί τα συμπτώματά, κάντε διαλείμματα πιο συχνά ή εφαρμόστε όσο το δυνατόν λιγότερο τη δραστηριότητα που προκαλεί πόνο. Γενικότερα, η θεραπεία διαφέρει ανάλογα με την σοβαρότητα του συνδρόμου. Συνήθως, σε πρώιμα στάδια προτιμάται η φυσιοθεραπευτική μέθοδος, ενώ σε αρκετά επιβαρυμένες περιπτώσεις την λύση μπορεί να δώσει μόνο χειρουργική επέμβαση.

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ: Η φυσικοθεραπεία είναι πολύτιμη για την αντιμετώπιση του συνδρόμου, καθώς εξασφαλίζει οριστικά αποτελέσματα και μειώνει σημαντικά την πιθανότητα επανατραυματισμού. Όσο πιο γρήγορα αναζητήσει κανείς φυσικοθεραπευτική καθοδήγηση, τόσο πιο άμεσα θα είναι τα αποτελέσματα και θα μπορέσει να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες το συντομότερο δυνατό.

  • Η φυσικοθεραπεία για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα περιλαμβάνει:
  • Τεχνικές κινητοποίησης, με έμφαση στα οστά του καρπού (για καλύτερη κίνηση των οστών που σχηματίσουν το τούνελ)!
  • Κινητοποίηση του νευρικού ιστού, με ολισθήσεις η κινητοποιήσεις υπό τάση!
  • Μάλαξη των ιστών που περιβάλλουν την άρθρωση!
  • Ασκήσεις διατάσεων των τενόντων που συμμετέχουν!
  • Ασκήσεις σταδιακής ενδυνάμωσης που ευνοούν τους προσβεβλημένους μύες και ίσως και ατροφικούς σε πολλές περιπτώσεις!

Ο φυσικοθεραπευτής θα σας καθοδηγήσει στις ασκήσεις που πρέπει να κάνετε αλλά και στους τρόπους αποφυγής περαιτέρω ερεθισμού του νεύρου!

ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ. Ο γιατρός ή ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να προτείνει την τοποθέτηση νάρθηκα, ώστε να μην κινείται ο καρπός και να μειωθεί η πίεση στα νεύρα. Σε αυτή την περίπτωση εφαρμόζεται κυρίως το βράδυ, για να διώξει το μούδιασμα – μυρμήγκιασμα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του ύπνου και να ξεκουράσει το μέσο νεύρο.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ. Ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή να κάνει ένεση στεροειδών για να περιορίσει το πρήξιμο.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ. Εάν καμία από αυτές τις θεραπείες δεν λειτουργεί, μπορεί να ακολουθήσει επέμβαση, η οποία ονομάζεται απελευθέρωση καρπιαίου σωλήνα και αυξάνει το μέγεθος της σήραγγας, μειώνοντας την πίεση στο νεύρο.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ PHSYIOMEDICA

Το Physiomedica είναι ένα απόλυτα εξειδικευμένο κέντρο εφαρμογής του Manual Therapy. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι που αναζητούν τρόπο να ανταπεξέλθουν στους απαιτητικούς ρυθμούς της ζωής, αλλά και ασθενείς που θέλουν να απαλλαγούν από τον πόνο που τους ταλαιπωρεί, επιλέγουν και εμπιστεύονται το Κέντρο μας.

Ο ιδρυτής του Physiomedica, Σωκράτης Ηλιάδης, συνδυάζει τη γνώση και την πολύχρονη εμπειρία και είναι εξειδικευμένος και πιστοποιημένος Manual Therapist από την ΙΜΤΑ και την IFOMPT.

Είτε πρόκειται για μία απλή οσφυαλγία ή αυχεναλγία, είτε για κάποιου είδους σημαντικότερη εκφυλιστικού χαρακτήρα παθολογία. Από τον πιο απλό τραυματισμό ή κάθε μορφής αθλητική κάκωση. Είτε αφορά την αποκατάσταση ορθοπεδικών χειρουργείων, στο Physiomedica έχουμε τον τρόπο να σας βοηθήσουμε να πάρετε και πάλι πίσω τη ζωή σας. Επισκεφτείτε το σύγχρονο Κέντρο μας και βρείτε άμεσα λύση στο πρόβλημα που σας απασχολεί…

Follow as…

Facebook: @Physiomedica
Instagram: @sokratis_iliadis_physiomedica
Email: [email protected]
Μαρούσι: 2106180777

More
articles

take the first step. we will do the rest.