ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ ΒΟΥΒΩΝΙΚΗΣ ΧΩΡΑΣ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ

Οι τραυματισμοί στη βουβωνική χώρα είναι από τους πιο συνηθισμένους που συνυπάρχουν στον αθλητισμό. Αθλήματα που έχουν πολλές τεχνικές κινήσεις, όπως απότομες αλλαγές κατεύθυνσης, εναλλαγές ρυθμού, απότομα φρεναρίσματα και γενικά κινήσεις όπου εκτελείται ολίσθηση με αποσπώμενο πόδι και συσπασμένο προσαγωγικό μυ, ευνοούν την έναρξη του τραυματισμού στην πυελική περιοχή. Τέτοιες κινήσεις είναι συχνές σε διάφορα αθλήματα ειδικά στο ποδόσφαιρο και αποτελούν υψηλό στρεσογώνο παράγοντα για την ηβική περιοχή. Ας δούμε λοιπόν πώς ακριβώς ορίζεται το εν λόγω σύνδρομο και με ποιον τρόπο θα μπορέσει ο ασθενής να απαλλαγεί από αυτό…

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ ΒΟΥΒΩΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Ο πόνος στη βουβωνική χώρα θα μπορούσε να οριστεί με οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

  • Υποκειμενικά από τον αθλητή ως πόνος που προκύπτει στην περιοχή του λαγονοψοϊτη και προσαγωγού μυ ή το κατώτερο κοιλιακό μυϊκό σύστημα.
  • Αντικειμενικά ως πόνος κατά την ψηλάφηση του προσαγωγού ή του κατώτερου κοιλιακού μυός, ηβική σύνθεση ή ηβικό οστό.
  • Θετικός ο προσαγωγός μυς στην αξιολόγηση μήκους ή δύναμης.
  • Πόνος στις παραπάνω περιοχές που επηρεάζουν τη λειτουργία ενός αθλητή ή ένα συστατικό του αθλητική δραστηριότητα.

ΑΙΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΒΟΥΒΩΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Υπάρχουν ποικίλοι εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες που προδιαθέτουν την εμφάνιση πόνου στην ηβική περιοχή. Τέτοιοι παράγοντες μπορεί να είναι:

  • Προηγούμενοι τραυματισμοί και κακή αποκατάσταση της άρθρωσης του ισχίου.
  • Λειτουργική ανισορροπία μεταξύ των κοιλιακών μυών και των μυών του απαγωγού του κάτω άκρου, με ταυτόχρονη αδυναμία των μυών στην κοιλιακή χώρα, σε σύγκριση με τους προσαγωγούς του κάτω άκρου, που οδηγούν σε
    υπερβολική ακαμψία τους.
  • Αδυναμία προσαγωγών ή απαγωγών ή και τα δύο.
  • Περιορισμένο εύρος κίνησης ισχίου.
  • Ηλικία σε συνάρτηση με την κακή φυσική κατάσταση.
  • Αδυναμία κοιλιακών μυών.
  • Αδυναμία ενεργοποίησης εγκάρσιου κοιλιακού.
  • Ανεπάρκεια αθλητικού εξοπλισμού.
  • Ανεπαρκής τεχνική κατάρτιση και λάθος εκτέλεση κινήσεων.
  • Λάθη στην οργάνωση, την αξιολόγηση και την εφαρμογή της αθλητικής προπόνησης.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΗ

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, κατά την αξιολόγηση ενός ασθενούς με πόνο στη βουβωνική χώρα, οι κλινικοί γιατροί συχνά εστιάζουν σε μία και μόνο αιτιολογική αιτία, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η πιθανή συσχέτιση πολλαπλών αιτιών. Ο όρος «πόνος στη βουβωνική χώρα», δείχνει πόσο συχνά υπάρχουν -περισσότεροι του ενός- τραυματισμοί μαλακών μορίων. Πιο πρόσφατα, μερικοί υπήρξε η συσχέτιση μεταξύ της κήλης και της ταυτόχρονης πρόσκρουσης του μηριαίου οστού, αλλά και ταυτόχρονη απώλεια εύρους κίνησης του ισχίου, ειδικά στην έσω στροφή. Αυτό είναι ένα τυπικό κλινικό σημάδι των ασθενών και αποτελεί παράγοντα που προδιαθέτει για την ανάπτυξη του συνδρόμου.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΑΙΤΙΑΣ – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ

Η συχνή συσχέτιση διαφορετικών παθολογιών του συνδρόμου, καθιστά συχνά δύσκολη και πολυπαραγοντική την οριστική διάγνωση και κατά συνέπεια την κατάλληλη διαχείριση. Για τον λόγο αυτό, το σύνδρομο διαταραχής της βουβωνικής περιοχής απαιτεί σφαιρική και βαθιά προσέγγιση, αξιολογώντας περισσότερο αυτή της πιθανής συνύπαρξης διαφορετικών κλινικών πλαισίων.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΒΩΝΙΚΗ ΧΩΡΑ

Βασικός σκοπός της αποκατάστασης είναι η αντιμετώπιση των διάφορων εμβιομηχανικών δυσλειτουργιών. Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα η αποκατάσταση εστιάζει στην πλήρη αντιμετώπιση του πόνου και στην ενδυνάμωση της περιοχής, με πρότυπα ισομετρικών ασκήσεων και βελτίωσης του εύρους κίνησης. Κατά την τέταρτη εβδομάδα, το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με λίγο πιο δύσκολες ασκήσεις δύναμης και ισορροπίας. Τέλος, μετά και την έκτη εβδομάδα αποκατάστασης, εντάσσονται σταδιακά ασκήσεις πλυομετρίας και έκκεντρης ενδυνάμωσης με στόχο τη μεγιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης.

Γενικότερα, η λειτουργική αποκατάσταση και η θεραπευτική άσκηση διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη σταθεροποίηση και ενδυνάμωση του στροφικού πετάλου του ισχίου, στους καμπτήρες, εκτίνοντες, απαγωγούς, προσαγωγούς, και των στροφικών μυών. Αυτό που πρέπει να δημιουργηθεί, είναι ένα πρόγραμμα συγκεκριμένου πρωτοκόλλου αποκατάστασης του συνδρόμου, το οποίο οφείλει να περιλαμβάνει:

  • Ενδυνάμωση των προσαγωγών μυών, μέσω της επιμήκυνσης και της συγκράτηση τους.
  • Ενδυνάμωση των κοιλιακών μυών, ιδιαίτερα της εσωτερικής και εξωτερικής λοξής κοιλίας, του κατώτερου τρίτου του ορθού κοιλιακού και του εγκάρσιου κοιλιακού μυός.
  • Ασκήσεις εξισορρόπησης για προσαγωγούς και κοιλιακούς μύες, με βάση τη σταθερότητα του πυρήνα.
  • Ενδυνάμωση των καμπτηρών του ισχίου, των εκτατών, του κοιλιακού αγωγού
    και των στροφέων μυών.
  • Βελτιστοποίηση εύρους κίνησης του ισχίου μέσω διατάσεων και ιδιοδεκτικών νευρομυϊκών λειτουργειών (pnf).
  • Ασκήσεις ισορροπίας και ιδιοδεκτικότητας.
  • Σταδιακή επανένταξη στην λειτουργική καθημερινότητα και κατ’ επέκταση στην αθλητική δραστηριότητα μέσω πλυομετρικών και έκκεντρων ασκήσεων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Αναμφίβολα, η θεραπευτική αποκατάσταση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της επανένταξης του ασθενή στην καθημερινότητα, αλλά και της επιστροφής του αθλητή σε πλήρη λειτουργικότητα στο άθλημά του. Είναι σημαντική η διατήρηση της φυσικής κατάστασης μέσω της ενδυνάμωσης και μετά το πέρας του θεραπευτικού προγράμματος για την διατήρηση των χαρακτηριστικών που αποτρέπουν την επανεμφάνιση του συνδρόμου διαταραχής της βουβωνικής περιοχής. Σπουδαίο ρόλο παίζει η αντιμετώπιση του πόνου και ο χειρισμός του κάθε ασκούμενου – ασθενή ξεχωριστά ανάλογα με τις ανάγκες του.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ PHYSIOMEDICA

Το Physiomedica είναι ένα απόλυτα εξειδικευμένο κέντρο εφαρμογής του Manual Therapy. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι που αναζητούν τρόπο να ανταπεξέλθουν στους απαιτητικούς ρυθμούς της ζωής, αλλά και ασθενείς που θέλουν να απαλλαγούν από τον πόνο που τους ταλαιπωρεί, επιλέγουν και εμπιστεύονται το Κέντρο μας. Ο ιδρυτής του Physiomedica, Σωκράτης Ηλιάδης, συνδυάζει τη γνώση και την πολύχρονη εμπειρία και είναι εξειδικευμένος και πιστοποιημένος Manual Therapist από την ΙΜΤΑ και την IFOMPT.

Είτε πρόκειται για μία απλή οσφυαλγία ή αυχεναλγία, είτε για κάποιου είδους σημαντικότερη εκφυλιστικού χαρακτήρα παθολογία. Από τον πιο απλό τραυματισμό ή κάθε μορφής αθλητική κάκωση. Είτε αφορά την αποκατάσταση ορθοπεδικών χειρουργείων, στο Physiomedica έχουμε τον τρόπο να σας βοηθήσουμε να πάρετε και πάλι πίσω τη ζωή σας. Επισκεφτείτε το σύγχρονο Κέντρο μας και βρείτε άμεσα λύση στο πρόβλημα που σας απασχολεί…

Follow as…
Facebook: @Physiomedica
Instagram: @sokratis_iliadis_physiomedica
Email: [email protected]
Μαρούσι: 2106180777

More
articles

take the first step. we will do the rest.