ΠΕΛΜΑΤΙΑΙΑ ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΙΤΙΔΑ: ΑΙΤΙΑ, ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η Πελματιαία Απονευρωσίτιδα μπορεί να ακούγεται σαν κάτι πολύπλοκο και άγνωστο, αλλά στην πραγματική ζωή ταλαιπωρεί το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Τα καλά νέα ωστόσο, είναι πως: ευτυχώς αντιμετωπίζεται! Πώς θα καταλάβεις ότι σου συμβαίνει; Όταν αισθανθείς πόσο επίπονο μπορεί να είναι το πρώτο βήμα της ημέρας σου μετά το ξύπνημα κατά την προσπάθεια να σηκωθείς από το κρεβάτι. Ολη αυτή η έντονη ενόχληση που εντοπίζεις στην πατούσα σου. Και η αλήθεια είναι πως η πελματιαία απονευρωσίτιδα (plantar fasciitis) δεν θα σε αφήσει να την αποχωριστείς τόσο εύκολα. Τουλάχιστον όχι εάν δεν θα λάβεις τα απαραίτητα μέτρα.

Το πιο κοινό σύμπτωμα του προβλήματος είναι αυτή η ανυπόφορη αίσθηση, που εντοπίζεται κυρίως στην καμάρα και προς την κατάληξή της στην πτέρνα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων αφορά τον έντονο πόνο στην πρώτη επαφή με το έδαφος έπειτα από περίοδο ανάπαυσης. Και μπορεί καθώς συνηθίζει το πόδι, να μειώνεται η δυσφορία, αλλά στην πορεία της ημέρας είναι βέβαιο ότι θα χειροτερέψει ξανά.

Συνήθως, στις ακτινογραφίες αποτυπώνεται στην πτέρνα κάποιου είδους οστική προεξοχή, η οποία ονομάζεται άκανθα και λανθασμένα, αποδίδεται σ’ αυτήν ο πόνος. Δεν είναι η άκανθα που προκαλεί το πρόβλημα, μα η πελματιαία απονεύρωση που προσφύεται στην ίδια περιοχή. Η πελματιαία απονεύρωση λοιπόν, όρος άγνωστος στο ευρύ κοινό, είναι μια παχιά, ινώδης συνδετική ταινία, η οποία συνδέει την κάτω επιφάνεια της πτέρνας με τα μετατάρσια.

Ο ρόλος της είναι βοηθητικός ως προς τη διατήρηση του σχήματος και του τόξου του ποδιού (ποδική καμάρα). Όπως η χορδή ενός τόξου, συνδέει το πίσω με το μπροστινό μέρος του ποδιού παίζοντας σημαντικό ρόλο σε όλες του τις λειτουργίες, όπως η όρθια στάση, η βάδιση και το τρέξιμο, ενώ απορροφά τους κραδασμούς. Θα την καταλάβει κάποιος, εάν τεντώσει τα δάκτυλα του ποδιού και νιώσει κάτι σαν χορδή κάτω από την επιφάνεια του πέλματος.

 

ΠΟΙΟΙ ΚΙΝΥΔΝΕΥΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡO

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι συχνή σε άτομα με διάφορους επιβαρυντικούς παράγοντες που ασκούν παρατεταμένη ή αυξημένη φόρτιση στην πελματιαία απονεύρωση, όπως…

 

  1. Δρομείς μεγάλων αποστάσεων, άλτες, χορευτές
  2. Όσους κάνουν μεγάλες πορείες, ακόμα και στρατιώτες
  3. Υπέρβαρα / παχύσαρκα άτομα
  4. Γυναίκες σε εγκυμοσύνη
  5. Δρομείς με αυξημένο πρηνισμό στα πόδια
  6. Αθλητές μεγάλης ηλικίας
  7. Αθλητές που καταπονούνται σε κακής ποιότητας οδοστρώματα, δεν κάνουν σωστή προπόνηση, προθέρμανση, διατάσεις και ενδυνάμωση των περιοχών που καταπονούν.
  8. Όσους στέκονται πολλές ώρες όρθιοι ή βαδίζουν πολλές ώρες σε ανώμαλο έδαφος
  9. Άτομα που φορούν φθαρμένα παπούτσια και με ανεπαρκή υποστήριξη ή ένα καινούριο ζευγάρι υποδήματα με ακατάλληλη για τα πόδια τους σόλα

 

ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΛΜΑΤΙΑΙΑ ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΙΤΙΔΑ

Τα καλά νέα στην προκειμένη περίπτωση είναι στο 90% των περιπτώσεων η συντηρητική αγωγή είναι αρκετή, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητες να πρόκειται απλά για κάτι περαστικό, είναι περισσότερες από το μείνει για πολύ καιρό και ή για πάντα. Για να περάσει όμως η πελματιαία απονευρωσίτιδα, ο ασθενής δεν πρέπει να περιμένει να χειροτερέψει η κατάσταση και θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε κάποιον ειδικό φυσιοθεραπευτή ή ορθοπεδικό!

Συνήθως ο θεραπευτής ή ο γιατρός, το πρώτο πράγμα που κάνει, είναι να δείξει θεραπευτικές ασκήσεις που μπορούν να γίνουν και στο σπίτι. Απλές διατάσεις στη γάμπα, στα δάκτυλα, ώστε να τεντώνει η καμάρα του πέλματος, κάποιες ασκήσεις με πετσέτα, θα βοηθήσουν και θα ανακουφίσουν στον μέγιστο βαθμό.

 

  • Ανάπαυση και μείωση δραστηριοτήτων (ειδικά όσον αφορά την προπόνηση)
  • Αντιφλεγμονώδης αγωγή για αντιμετώπιση του πόνου και της φλεγμονής
    Πέλματα υποστήριξης της ποδικής καμάρας και χρήση ειδικής σόλας
  • Παγοθεραπεία: Απαραίτητη, σε συνδυασμό και με μάλαξη της περιοχής.
    Φυσικοθεραπεία: Στις περιπτώσεις όπου η απλή συντηρητική θεραπεία δεν αποδίδει, η φυσικοθεραπεία με ειδικά μηχανήματα και μέσα όπως ΚΡΟΥΣΤΙΚΟ ΥΠΕΡΗΧΟ – SHOCKWAVE, ΒΕΛΟΝΕΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ και
    Manual Therapy
  • Ασκήσεις για αποκατάσταση της ελαστικότητας του γαστροκνήμιου και του αχιλλείου τένοντα
  • Χρήση ορθοτικών πελμάτων καθώς και ορθοτικών που υποστηρίζουν την ποδική καμάρα και μειώνουν την τάση που ασκείται στην πελματιαία απονεύρωση
  • Απώλεια βάρους σε υπέρβαρους
    Χειρουργική αντιμετώπιση: Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις όπου κάθε άλλη θεραπεία έχει αποτύχει, συνιστάται η χειρουργική θεραπεία με διατομή της πελματιαίας απονεύρωσης. Τα αποτελέσματα όμως της μεθόδου είναι αμφιλεγόμενα

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ PHSYIOMEDICA

Το Physiomedica είναι ένα απόλυτα εξειδικευμένο κέντρο εφαρμογής του Manual Therapy. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι που αναζητούν τρόπο να ανταπεξέλθουν στους απαιτητικούς ρυθμούς της ζωής, αλλά και ασθενείς που θέλουν να απαλλαγούν από τον πόνο που τους ταλαιπωρεί, επιλέγουν και εμπιστεύονται το Κέντρο μας. Ο ιδρυτής του Physiomedica, Σωκράτης Ηλιάδης, συνδυάζει τη γνώση και την πολύχρονη εμπειρία και είναι εξειδικευμένος και πιστοποιημένος Manual Therapist από την ΙΜΤΑ και την IFOMPT.

Είτε πρόκειται για μία απλή οσφυαλγία ή αυχεναλγία, είτε για κάποιου είδους σημαντικότερη εκφυλιστικού χαρακτήρα παθολογία. Από τον πιο απλό τραυματισμό ή κάθε μορφής αθλητική κάκωση. Είτε αφορά την αποκατάσταση ορθοπεδικών χειρουργείων, στο Physiomedica έχουμε τον τρόπο να σας βοηθήσουμε να πάρετε και πάλι πίσω τη ζωή σας. Επισκεφτείτε το σύγχρονο Κέντρο μας και βρείτε άμεσα λύση στο πρόβλημα που σας απασχολεί…

Follow as…

Facebook: @Physiomedica
Instagram: @sokratis_iliadis_physiomedica
Email: [email protected]
Μαρούσι: 2106180777

More
articles

take the first step. we will do the rest.