Παθήσεις ποδοκνημικής – άκρου πόδα

Χαρακτηρίζεται κάθε κατάσταση, η οποία προκαλεί πόνο στην πτέρνα. Στα παιδιά, η συχνότερη αιτία είναι η αποφυσίτιδα της πτέρνας (νόσος του Sever), η οποία οφείλεται σε επαναλαμβανόμενες έντονες συσπάσεις του γαστροκνημίου.

Σε νεαρά άτομα, η αιτία είναι η οστική προβολή στο οπίσθιο έξω τμήμα της πτέρνας και η ορογονοθυλακίτιδα του αχίλλειου τένοντα λόγω πίεσης και προστριβής από σκληρό υπόδημα. Σπανιότερα, ο πόνος οφείλεται σε κατάγματα καταπόνησης και σε αγκυλωτική σπονδυλίτιδα.

Σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, η κυριότερη αιτία εμφάνισης πόνου είναι η πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Εμφανίζεται στην έκφυση της πελματιαίας απονεύρωσης στην πτέρνα και οφείλεται σε επαναλαμβανόμενες βίαιες διατάσεις της απονεύρωσης. Αρκετές φορές έχει προηγηθεί κάποιος μικροτραυματισμός στην περιοχή. Η νόσος εμφανίζεται συχνά σε αθλητές και κυρίως σε άλτες και δρομείς. Παρατηρείται πόνος κατά τη φόρτιση του ποδιού, δυσκαμψία και χωλότητα στην βάδιση.

Αποτελεί συχνή παραμόρφωση σε νεαρά άτομα, κυρίως κορίτσια, συνήθως κληρονομικής προδιάθεσης. Η παραμόρφωση αφορά το ένα και σπανιότερα και τα δύο δάκτυλα των ποδιών.

Οφείλεται σε:

  • στενά παπούτσια στο πρόσθιο ήμισυ του άκρου πόδα (μυτερά)
  • παπούτσια με ψηλό τακούνι

Αισθητικά, η παραμόρφωση είναι χαρακτηριστική. Tο 1° μετατάρσιο μετακινείται προς τα μέσα, ενώ η κεφαλή προβάλλει χαρακτηριστικά προς τα έξω (κότσι). Βοηθά σε αυτό και ο τένοντας του μακρού εκτείνοντα το μεγάλο δάκτυλο. Ο θύλακoς όταν φλεγμαίνει, είναι διογκωμένος, ζεστός, ευαίσθητος.

take the first step. we will do the rest.