Παθήσεις γόνατος

Ο αρθρικός χόνδρος της επιγονατίδας καλύπτει τα αρθρωμένα οστικά άκρα της άρθρωσης.

Προστατεύει τα οστά από τις ισχυρές φορτίσεις και μειώνει τις τριβές μεταξύ των αρθρικών επιφανειών διευκολύνοντας τις κινήσεις του γόνατος.

Οι αλλοιώσεις αναφέρονται αποκλειστικά στον αρθρικό χόνδρο της επιγονατίδας και αφορούν σε τοπικές ή εκτεταμένες ρηγματώσεις, εκφύλιση (μαλάκυνση) του χόνδρου και σε τελικό στάδιο, καταστροφή του χόνδρου σε όλο το πάχος του και αποκάλυψη του οστού. Παρατηρείται σε άτομα που απέχουν από τον αθλητισμό, σε αθλητές, σε νεαρά άτομα, κυρίως κορίτσια.

Αίτια

  • κακώσεις (άμεση πλήξη, πτώση, κάταγμα, εξάρθρημα-υπεξάρθρημα επιγονατίδας)
  • διαταραχή της φυσιολογικής ολίσθησης της επί των αρθρικών επιφανειών του γόνατος

Φλεγμονή του επιγονατιδικού τένοντα, η οποία οφείλεται σε καταπόνηση (υπέρχρηση) λόγω επαναλαμβανόμενων κινήσεων έκτασης του γόνατος. Παρατηρείται συχνότερα σε αθλητές στίβου (ιδίως άλτες), ποδοσφαιριστές και αρσιβαρίστες.

Κλινική εικόνα
Κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος, ιδίως στην περιοχή κατάφυσής του.

Η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) είναι μια χρόνια ρευματική πάθηση που εντοπίζεται σε περιφερικές αρθρώσεις, δηλαδή σε αρθρώσεις των άνω και κάτω άκρων, αλλά και σε αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης. Είναι ένα συχνό εκφυλιστικό σύνδρομο (προκαλείται λόγω φθοράς) που αρχίζει από το χόνδρο. Συνήθως αφορά μία άρθρωση (π.χ. γόνατο ή ισχίο). Η ΟΑ χαρακτηρίζεται πρώτον, από φθορά του αρθρικού χόνδρου, που καλύπτει την επιφάνεια των οστών και δεύτερον, από οστική υπερπλασία στα όρια των αρθρικών επιφανειών των οστών μέσα στην άρθρωση, τα οστεόφυτα. Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι ο πόνος και η δυσκαμψία, με τη τελευταία ιδιαίτερα να εμφανίζεται το πρωί ή μετά από την ανάπαυση.

Σε σοβαρή μορφή ΟΑ ο πόνος μπορεί να αποβεί τόσο έντονος που να διαταράσσει τον κύκλο του ύπνου.

Η παραμόρφωση της άρθρωσης αποτελεί ένα ακόμη γνώριμο σύμπτωμα που χαρακτηρίζει την ΟΑ γόνατος, λόγω των υποκείμενων οστεοφύτων αυτής και της διόγκωσης της. Το μυϊκό σύστημα γύρω από την άρθρωση είναι αδύναμο και λεπτότερο, οδηγώντας έτσι σε κατάσταση αστάθειας κατά την μεταβίβαση του βάρους του σώματος.

take the first step. we will do the rest.