ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΩΜΟΣ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ MANUAL THERAPY

Ακούγεται κάπως τρομακτικό και η αλήθεια είναι πως πρόκειται για κάτι επίπονο που χρήζει της προσοχής μας. Ως «Παγωμένος Ωμος» ή πιο σωστά συμφυτική θυλακίτιδα, ορίζεται μία παθολογική κατάσταση, κατά την οποία ο θύλακος που περιβάλλει την άρθρωση του ώμου, φλεγμαίνει. Η πάθηση αυτή είναι από τις πιο επίμονες του ώμου, κυρίως εξαιτίας της αργής φυσικής της εξέλιξης, ενώ χαρακτηρίζεται από δυσκαμψία και έντονο πόνο, κυρίως το βράδυ. Βασική αιτία του παγωμένου ώμου είναι η ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΑΚΙΝΗΣΙΑ, που μπορεί να προκληθεί ως αποτέλεσμα διάφορων παθολογιών.

Σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα αποτελεί και το ΒΙΟΧΗΜΙΚΟ προφίλ του ασθενούς. Ο παγωμένος ώμος είναι μια επώδυνη κατάσταση, κατά την οποία η κίνηση του ώμου περιορίζεται. Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν ο ισχυρός συνδετικός ιστός που περιβάλλει την άρθρωση του ώμου (που ονομάζεται κάψουλα της άρθρωσης του ώμου), γίνεται παχύς, δύσκαμπτος και φλεγμονώδης. Η παθολογία ονομάζεται έτσι, επειδή όσο ο πόνος γίνεται περισσότερο αισθητός, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να χρησιμοποιηθεί ο ώμος. Κατ’ εξέλιξη, η έλλειψη χρήσης προκαλεί την κάψουλα του ώμου και σφίγγει, καθιστώντας τον ώμο ακόμη πιο δύσκολο να κινηθεί – «παγώνει» στη θέση του.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΑΓΩΜΕΝΟΥ ΩΜΟΥ

Τα συμπτώματα του παγωμένου ώμου μπορεί να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και χωρίζονται σε τρία στάδια. Κάθε στάδιο μπορεί να διαρκέσει από λίγους μήνες έως και έναν χρόνο:

  • ΣΤΑΔΙΟ 1: Αυτό είναι το φλεγμονώδες επώδυνο στάδιο. Ο ασθενής αισθάνεται πόνο και μία σταδιακή μείωση τις κινητικότητας του ώμου. Η μείωση αυτή είναι τόσο αργή που συχνά ο ασθενής αργεί να την καταλάβει και να ζητήσει βοήθεια. Ο πόνος είναι έντονος ακόμα και τη νύχτα, χαρακτηριστικό αυτής της πάθησης. Αυτό το στάδιο διαρκεί από 6 εβδομάδες έως 9 μήνες.
  • ΣΤΑΔΙΟ 2: Το στάδιο του «παγώματος». Ο πόνος μειώνεται αλλά η δυσκαμψία επιδεινώνεται και τελικά σταθεροποιείται. Ο ασθενής έχει πλέον μεγάλο κινητικό περιορισμό. Οι καθημερινές δραστηριότητες περιορίζονται και ο ώμος αποδυναμώνεται εμφανώς. Αυτό το στάδιο διαρκεί 2 έως 6 μήνες.
  • ΣΤΑΔΙΟ 3: Το στάδιο της αποκατάστασης με σταδιακή βελτίωση της κινητικότητας, και πλήρη υποχώρηση του πόνου. Οι καθημερινές δραστηριότητες σταδιακά γίνονται πιο εύκολες. Το στάδιο διαρκεί 6 μήνες έως 2 χρόνια.

ΕΠΙΒΑΡΥΝΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΠΑΓΩΜΕΝΟΥ ΩΜΟΥ

  1. ΗΛΙΚΙΑ: Ενήλικες, συχνότερα μεταξύ 40 και 60 ετών.
  2. ΦΥΛΟ: Συχνότερα στις γυναίκες παρά στους άνδρες.
  3. ΟΡΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ: Γυναίκες στην εμμηνόπαυση, άτομα με προβλήματα στον θυρεοειδή, ασθενείς υπό ορμονική θεραπεία κ.α.
  4. ΠΡΟΣΦΑΤΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΩΜΟ: Οποιοσδήποτε τραυματισμός ή χειρουργική επέμβαση στον ώμο που έχει ως αποτέλεσμα την ανάγκη να μην κινείται ο ώμος. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τη ρήξη του στροφικού πετάλου, τα κατάγματα της ωμοπλάτης, της κλείδας ή του άνω βραχίονα, τις τενοντοπάθειες και τα εξαρθρήματα.
  5. ΔΙΑΒΗΤΗΣ: Ατομα με σακχαρώδη διαβήτη έχουν 10-20% αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν παγωμένο ώμο, σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.
  6. ΑΛΛΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: Περιλαμβάνει εγκεφαλικό επεισόδιο, νόσο του Πάρκινσον και καρδιακές παθήσεις. Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ένας παράγοντας κινδύνου για τον παγωμένο ώμο, επειδή η κίνηση του βραχίονα και του ώμου μπορεί να είναι περιορισμένη!

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΡΟΛΗΨΗ;

Η πιθανότητα εμφάνισης παγωμένου ώμου μπορεί να προληφθεί ή τουλάχιστον να μειωθεί. Θα πρέπει όμως η φυσικοθεραπεία να ξεκινήσει λίγο μετά από οποιονδήποτε τραυματισμό ή την έναρξη συμπτωμάτων στον ώμο, στον οποίο η κίνηση είναι επώδυνη ή δύσκολη. Ο φυσικοθεραπευτής σας μπορεί να αναπτύξει ένα πρόγραμμα εξειδικευμένων ασκήσεων και κινητοποιήσεων για να καλύψει τις ανάγκες σας.

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ

Στη συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνονται όλα τα μέσα για τη μείωση του πόνου, όπως αναλγητικά αντιφλεγμονώδη, ενέσεις στον ώμο κ.α. Φυσικά, ακρογωνιαίος λίθος είναι η φυσικοθεραπεία, που έχει στόχο να διατηρήσει αρχικά το εύρος κίνησης και σταδιακά να το αυξήσει. Στηρίζεται αρχικά σε κινητοποιήσεις που έχουν στόχο να αυξήσουν το εύρος κίνησης και να μειώσουν τον πόνο, και στη συνέχεια σε ασκήσεις που ο ασθενής εκπαιδεύεται να κάνει αρκετές φορές την ημέρα μόνος του, προκειμένου να διατηρήσει τα αποτελέσματα της κινητοποίησης. Η χειρουργική αντιμετώπιση δεν είναι σύνηθες φαινόμενο και γίνεται μόνο αρθροσκοπικά, ώστε να απελευθερωθεί η κινητικότητα του ώμου.

Συμπερασματικά, ο παγωμένος ώμος είναι μια πάθηση που συνοδεύεται σε αρχικά στάδια από πόνο και δυσκαμψία της άρθρωσης. Αντίστοιχα όμως συνοδεύεται και με επάνοδο της λειτουργικότητας του ώμου. Ανεξαρτήτως της αιτίας, η θεραπεία, η οποία μπορεί να είναι πολύμηνη, περιλαμβάνει μείωση του πόνου και αύξηση της κινητικότητας. Απώτερος σκοπός είναι να επανέλθει η άρθρωση στη φυσιολογική της λειτουργικότητα. Εάν έχετε έντονο πόνο στον ώμο ή περιορισμό κίνησης, απαιτείται έμπειρη καθοδήγηση στην αποθεραπεία σας. Στο Κέντρο μας έχουμε τη γνώση ως προς την ολοκληρωμένη και ταχύτερη επιστροφή σας στη -δίχως πόνο και περιορισμούς- καθημερινότητα.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ PHSYIOMEDICA

Το Physiomedica είναι ένα απόλυτα εξειδικευμένο κέντρο εφαρμογής του Manual Therapy. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι που αναζητούν τρόπο να ανταπεξέλθουν στους απαιτητικούς ρυθμούς της ζωής, αλλά και ασθενείς που θέλουν να απαλλαγούν από τον πόνο που τους ταλαιπωρεί, επιλέγουν και εμπιστεύονται το Κέντρο μας. Ο ιδρυτής του Physiomedica, Σωκράτης Ηλιάδης, συνδυάζει τη γνώση και την πολύχρονη εμπειρία και είναι εξειδικευμένος και πιστοποιημένος Manual Therapist από την ΙΜΤΑ και την IFOMPT.

Είτε πρόκειται για μία απλή οσφυαλγία ή αυχεναλγία, είτε για κάποιου είδους σημαντικότερη εκφυλιστικού χαρακτήρα παθολογία. Από τον πιο απλό τραυματισμό ή κάθε μορφής αθλητική κάκωση. Είτε αφορά την αποκατάσταση ορθοπεδικών χειρουργείων, στο Physiomedica έχουμε τον τρόπο να σας βοηθήσουμε να πάρετε και πάλι πίσω τη ζωή σας. Επισκεφτείτε το σύγχρονο Κέντρο μας και βρείτε άμεσα λύση στο πρόβλημα που σας απασχολεί…

Follow as…

Facebook: @Physiomedica
Instagram: @sokratis_iliadis_physiomedica
Email: [email protected]
Μαρούσι: 2106180777

More
articles

take the first step. we will do the rest.