ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ: Η ΑΣΚΗΣΗ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΟΥ ΠΟΝΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΗ

Οσφυαλγία. Σχεδόν όλοι γνωρίζουν τη λέξη, αλλά όχι και τα προβλήματα που τη συνοδεύουν. Αποτελεί συχνό πρόβλημα υγείας στον γενικό πληθυσμό. Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ, αποτελούν την 5η πιο συχνή αιτία ιατρικών επισκέψεων. Ανάλογα με την
ακολουθούμενη μεθοδολογία, η υπολογιζόμενη συχνότητα της οσφυαλγίας στις αναπτυγμένες χώρες διαφέρει αρκετά. Στην Ελλάδα ο επιπολασμός της παρουσιάζεται υψηλότερος στις γυναίκες παρά στους άνδρες, αυξάνεται σημαντικά με την πρόοδο της ηλικίας και παραμένει σε σταθερό επίπεδο μετά την ηλικία των 68 ετών!

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ (ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ)

Ο πόνος στη μέση αποτελεί την κύρια αιτία μη λειτουργικότητας της κίνησης και την πιο κοινή από όλες τις μη μεταδοτικές ασθένειες του 21ου αιώνα. Ως οσφυαλγία (CLBP) λοιπόν ορίζεται ο πόνος που επιμένει για περισσότερο από τρεις μήνες ή περισσότερο από την αναμενόμενη περίοδο επούλωσης. Υπολογίζεται ότι περίπου το 40% του πληθυσμού θα παρουσιάσει παράπονα για οσφυαλγία κάποια στιγμή στη ζωή του, ενώ είναι πιο συχνά σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 40 και 80 ετών. Το εν λόγω πρόβλημα αντιπροσωπεύει μία από τις κύριες αιτίες απουσίας από την εργασία και ζήτησης υγειονομικής περίθαλψης. Η εμφάνισή της οσφυαλγίας διαρκεί για 12 εβδομάδες ή περισσότερο και εντοπίζεται κάτω από το πλευρικό χείλος και πάνω από τις κατώτερες γλουτιαίες πτυχές, με ή χωρίς πόνο ή αιμωδία στα πόδια.

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ

Το σύστημα σταθεροποίησης της σπονδυλικής στήλης αποτελείται από τη σπονδυλική στήλη, τους μύες και το νευρικό σύστημα ελέγχου. Η μυϊκή αναστολή και δυσλειτουργία μπορεί να διαταράξει τον έλεγχο του βασικού τμηματικού σταθεροποιητικού μυός της σπονδυλικής στήλης, τον οσφυϊκό πολυσχιδή και κατ’ επέκταση ο διαταραγμένος μυϊκός έλεγχος μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη κλινική σταθερότητα της σπονδυλικής στήλης, επιτρέποντας την υπερφόρτωση της άρθρωσης και τον επακόλουθο επίμονο και επαναλαμβανόμενο πόνο.

Ωστόσο, πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι -λόγω διαταραγμένου μυϊκού ελέγχου- ο πόνος στην πλάτη σχετίζεται με νευροπλαστικές αλλαγές στον κινητικό φλοιό. Σε μοριακό επίπεδο ο πόνος μεταφράζεται ως μία αλλαγή των ορμονών στο σώμα, όπου σε μακροχρόνιο επίπεδο μεταβάλει την βιοχημική ισορροπία. Οι ισορροπίες αυτές μπορούν να αντιστραφούν με την εξάλειψη του πόνου.

Με βάση την παθοφυσιολογία της οσφυαλγίας, τα ποικίλα αίτιά της μπορούν να καταταγούν στις παρακάτω 7 κατηγορίες:

1. «Μηχανικά» αίτια
Μυοσυνδεσμική βλάβη
Οστεοαρθρίτιδα της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης
Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου
Σπονδυλολίσθηση
Στένωση του σπονδυλικού σωλήνα

2. Οροαρνητικές σπονδυλαρθρίτιδες
Αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα
Ψωριασική αρθρίτιδα
Αντιδραστική αρθρίτιδα
Εντεροπαθητική αρθρίτιδα
Μη διαφοροποιημένη οροαρνητική σπονδυλαρθρίτιδα

3. Οστεοπόρωση (οστεοπορωτικά σπονδυλικά κατάγματα)

4. Μικροβιακοί παράγοντες

5. Νεοπλασματικά νοσήματα
Καλοήθη (οστεοειδές οστέωμα)
Κακοήθη (πολλαπλούν μυέλωμα, οστικές μεταστάσεις)

6. Αιματολογικά νοσήματα
Αιμοσφαιρινοπάθειες

7. Διάφορες άλλες παθήσεις
Ινομυαλγία
Οστική νόσος Paget
Ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής
Ψυχιατρικές παθήσεις



ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑΣ

Διαχρονικά πολλές επιδημιολογικές μελέτες σε διάφορες χώρες, αποκάλυψαν την ύπαρξη πλήθους καθοριστικών παραγόντων οσφυαλγίας, οι οποίοι δείχνουν συνεπή και θετική συσχέτιση με την εμφάνιση παθήσεων της σπονδυλικής στήλης και μπορούν να ταξινομηθούν σε 3 κατηγορίες:

Πρώτη κατηγορία: Αφορά τους φυσικούς παράγοντες που αποτελούν…

Η βαριά σωματική καταπόνηση
Τα επαγγέλματα που επιβάλλουν άρση μεγάλου βάρους
Το σήκωμα βάρους με λάθος στάση σώματος
Η ορθοστασία και η δόνηση
Το τζόκινγκ/ η συμμετοχή σε σπορ
Το τρέξιμο σε τσιμεντένιους δρόμους/ σκληρές επιφάνειες
Η παρατεταμένη καθιστική εργασία.

Δεύτερη κατηγορία: Αφορά τα κοινωνικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά…

Ο τρόπος ζωής/ η φυσική κατάσταση
Η μεγάλη ηλικία
Η ύπαρξη προηγούμενου τραυματισμού
Γενετικοί παράγοντες
Η παχυσαρκία και οι κακές συνήθειες (κατανάλωση αλκοόλ –
κάπνισμα)

Τρίτη κατηγορία: Αφορά ψυχοκοινωνικούς παράγοντες και επαγγελματικές συνθήκες, όπως…

Η χαμηλή ικανοποίηση από την εργασία
Η κακή σχέση με τους προϊστάμενους
Η έλλειψη ελέγχου της εργασίας
Η αντίληψη ανεπάρκειας του εισοδήματος
Λοιποί ψυχοκοινωνικοί παράγοντες (αγωνία, άγχος, κατάθλιψη, γνωστική δυσλειτουργία)

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ / ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ

Συνδυαστικά, με εξειδικευμένες ασκήσεις ενδυνάμωσης και σταθεροποίησης, φαίνεται ότι η θεραπευτική άσκηση όχι μόνο δρα προληπτικά, αλλά ανακουφίζει και τον πόνο και είναι πιο αποτελεσματικά από μια απλή γενική, φαρμακολογική προσέγγιση. Το εξειδικευμένο ασκησιολόγιο εμπεριέχει αερόβιες ασκήσεις, ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, ελέγχου της αναπνοής με σκοπό την εκγύμναση του εγκάρσιου κοιλιακού, ασκήσεις διατάσεων και κινητικότητας.

Κατά την διάρκεια της αποκατάστασης δίνεται σημασία στον κινητικό έλεγχο και ενδυνάμωση του πυρήνα (Core Strengthening Exercises), του εγκάρσιου κοιλιακού, του πολυσχιδή μυ, καθώς και της οπίσθιας κινητικής αλυσίδας, αναδεικνύοντας έτσι την ενεργοποίηση και την σταθεροποίηση του πυρήνα. Επίσης, μέσα από εξειδικευμένο ασκησιολόγιο για τη σωστή στάση του σώματος (ορθοσωμίας), διαμορφώνεται καλύτερος νευρομυϊκός έλεγχος της περιοχής και επέρχεται η καλύτερη και ποιοτικότερη κίνηση του ασθενή, αλλά και η γενικότερη βελτίωση της φυσικής κατάστασης (δύναμη, αντοχή, ευλυγισία) του ασθενή με χρόνιο πόνο.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΑΕΡΟΒΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗ

Σε συνδυασμό με την μυϊκή ενδυνάμωση, η αερόβια άσκηση σε βιοχημικό επίπεδο, διεγείρει την απελευθέρωση ενδορφινών, που ανακουφίζουν από τον πόνο αναστέλλοντας τους μοριακούς μηχανισμού. Ταυτόχρονα, καθιστά τον ασθενή πιο δραστήριο, μειώνοντας τον φόβο της κίνησης (κινησιοφοβία) και αυξάνοντας την αυτοπεποίθηση του ασκούμενου μέσα από την αλλαγή της βιοχημείας σε ορμονικό επίπεδο. Οι συγκεκριμένες ασκήσεις αυξάνουν τη ροή του αίματος των μυών σε τοπικό επίπεδο μειώνοντας τη δυσκαμψία που συνήθως παρατηρείται σε ασθενείς με οσφυαλγία. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο πόνος -εξαιτίας του διαταραγμένου μυϊκού ελέγχου- σχετίζεται όχι μόνο με νευροπλαστικές αλλαγές στον κινητικό φλοιό, αλλά και σε μοριακό επίπεδο, καθώς μεταφράζεται ως μία αλλαγή της ορμονικής ισορροπίας. Οι ισορροπίες αυτές μπορούν να αντιστραφούν με την εξάλειψη του πόνου μέσα από το εξειδικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ…

Οι τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες κλινικής πρακτικής συνιστούν στους ασθενείς να παραμένουν σωματικά δραστήριοι, καθώς η αδράνεια και η έλλειψη φυσικής κατάστασης και η μη χρήση των μυών, συμβάλλουν αρνητικά στην αποκατάσταση. Επί του παρόντος, είναι γνωστό ότι τα γενικά προγράμματα προπόνησης δύναμης, προετοιμασίας και αντίστασης για τους μύες της σπονδυλικής στήλης, συμπεριλαμβανομένων των αερόβιων ασκήσεων, είναι από τις καλύτερες θεραπευτικές επιλογές για ασθενείς με χρόνιο πόνο στη μέση και έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον πόνο και την αναπηρία σε σύντομο χρονικό διάστημα και μακροπρόθεσμα. Τα προγράμματα αποκατάστασης που συνδυάζουν τα φυσικά μέσα αποκατάστασης – φυσικοθεραπείες και ασκήσεις δύναμης, κινητικότητας, ευλυγισίας και αερόβιας άσκησης, έχουν δείξει καλύτερη και αποτελεσματικότερη βελτίωση των ασθενών με χρόνιο πόνο στην μέση σε φυσιολογικό, ψυχολογικό, αρθρικό και βιοχημικό επίπεδο εντάσσοντας την γυμναστική στην ζωή των ασθενών εντείνοντας τα οφέλη της άσκησης σε μακροχρόνιο επίπεδο.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ PHSYIOMEDICA

Το Physiomedica είναι ένα απόλυτα εξειδικευμένο κέντρο εφαρμογής του Manual Therapy. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι που αναζητούν τρόπο να ανταπεξέλθουν στους απαιτητικούς ρυθμούς της ζωής, αλλά και ασθενείς που θέλουν να απαλλαγούν από τον πόνο που τους ταλαιπωρεί, επιλέγουν και εμπιστεύονται το Κέντρο μας. Ο ιδρυτής του Physiomedica, Σωκράτης Ηλιάδης, συνδυάζει τη γνώση και την πολύχρονη εμπειρία και είναι εξειδικευμένος και πιστοποιημένος Manual Therapist από την ΙΜΤΑ και την IFOMPT.

Είτε πρόκειται για μία απλή οσφυαλγία ή αυχεναλγία, είτε για κάποιου είδους σημαντικότερη εκφυλιστικού χαρακτήρα παθολογία. Από τον πιο απλό τραυματισμό ή κάθε μορφής αθλητική κάκωση. Είτε αφορά την αποκατάσταση ορθοπεδικών χειρουργείων, στο Physiomedica έχουμε τον τρόπο να σας βοηθήσουμε να πάρετε και πάλι πίσω τη ζωή σας. Επισκεφτείτε το σύγχρονο Κέντρο μας και βρείτε άμεσα λύση στο πρόβλημα που σας απασχολεί…

Follow as…

Facebook: @Physiomedica
Instagram: @sokratis_iliadis_physiomedica
Email: physiomedicagr@gmail.com
Μαρούσι: 2106180777

More
articles

take the first step. we will do the rest.