ΩΜΟΣ: ΟΙ ΣΥΧΝΟΤΕΡΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΙΣ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ ΤΟ MANUAL THERAPY

H άρθρωση του ώμου διαθέτει το μεγαλύτερο εύρος κίνησης στο ανθρώπινο σώμα και αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος που την οδηγεί στο να παρουσιάζει συχνά τραυματισμούς και πόνο. Ευαισθησία στον έναν ή και στους δύο ώμους παρουσιάζεται μετά από αθλητικές δραστηριότητες ή και μετά από καθημερινές εργασίες στο σπίτι ή κατά την εργασία. Ο ώμος μας βοηθά να σηκώσουμε το χέρι μας, να το περιστρέψουμε και να σηκώσουμε το κεφάλι μας. Είναι σε θέση να στρίψει προς πολλές κατευθύνσεις. Θα έλεγε κανείς ότι ο ώμος θυσιάζει τη σταθερότητα για την κινητικότητα.

Αποτελεί πολυαρθρική δομή, καθώς για την κίνηση του συνεργάζονται αρμονικά η γλυνοβραχιόνια, η ακρωμιοκλειδική, η ωμοπλατοθωρακική και ο θώρακας.

Ας δούμε τις σημαντικότερες παθήσεις που μπορούν να εμφανιστούν στον ώμο…

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΥΠΟΚΡΩΜΙΑΚΗΣ ΠΡΟΣΤΡΙΒΗΣ


Η πρόσκρουση του ώμου συμβαίνει όταν το επάνω εξωτερικό άκρο της ωμοπλάτης, που
ονομάζεται ακρώμιο, τρίβεται («προσπίπτει») ή πιέζει το στροφικό πέταλο από κάτω, προκαλώντας πόνο και ερεθισμό. Αποτελεί την αιτία του 50%-60% των παθήσεων του ώμου στους ενήλικες και η συμπτωματολογία είναι πιο έντονη, όταν το άτομο σηκώνει το άνω άκρο του πέρα των 90° απαγωγής και κάμψης. Να σημειωθεί ότι ο όρος «σύνδρομο» είναι δόκιμος, καθώς συνήθως αποτελεί λειτουργικό ζήτημα και δεν συνοδεύεται πάντα από δομικές αλλοιώσεις.

ΡΗΞΗ ΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΠΕΤΑΛΟΥ


Η συνηθέστερη ρήξη αφορά στον υπερακάνθιο και μπορεί να οφείλεται ή σε τραυματισμό ή σε εκφυλισμό λόγω χρόνιας τενοντοπάθειας. Συνήθως εμφανίζεται κατά την εκτέλεση ανύψωσης, αλλά και στροφικών κινήσεων του βραχίονα. Μπορεί να δημιουργεί πόνο κατά τον ύπνο στην πληγείσα πλευρά, ενώ μπορεί να παρατηρηθεί αδυναμία του χεριού και δυσκολία σε συνήθεις δραστηριότητες, όπως το χτένισμα των μαλλιών ή το άγγιγμα πίσω
από την πλάτη. Υπολογίζεται ότι πλήττει περίπου 2 εκατ. άτομα ετησίως στις ΗΠΑ!

ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΙΟΣ ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ


Η εμφάνισή της οφείλεται στην εναπόθεση αλάτων ασβεστίου στους τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου. Πρόκειται για αρκετά επώδυνη πάθηση, η οποία όμως σε ποσοστό 95,5% αντιμετωπίζεται επιτυχώς με συντηρητική αποκατάσταση. Εμφανίζεται στις ηλικίες 30-60 ετών και προσβάλει κυρίως τις γυναίκες!

ΒΛΑΒΕΣ ΜΑΚΡΑΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΕΦΑΛΟΥ ΒΡΑΧΙΟΝΙΟΥ ΜΥΟΣ


Ο τένοντας της μακράς κεφαλής μπορεί να εμφανίσει τενοντίτιδα (φλεγμονή), μερική ή ολική ρήξη και κατά συνέπεια, αστάθεια. Τα περισσότερα προβλήματα με τη μακρά κεφαλή του τένοντα του δικεφάλου εμφανίζονται με πόνο στο μπροστινό μέρος του ώμου. Επίσης, μπορεί να συνδέονται με προβλήματα στους τένοντες του στροφικού πετάλου.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΑΓΩΜΕΝΟΥ ΩΜΟΥ


Ισως ή πιο «ταλαιπωρητική» παθολογία στον ώμο, εξαιτίας κυρίως της αργής φυσικής της εξέλιξης. Χαρακτηρίζεται από δυσκαμψία και έντονο πόνο, κυρίως το βράδυ. Κύρια αιτία του “παγωμένου ώμου” είναι η ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ακινησία που μπορεί να προκληθεί ως αποτέλεσμα διαφορετικών παθολογιών. Για παράδειγμα, αν η κινητικότητα του ώμου σε μία τενοντίτιδα δεν αποκατασταθεί σύντομα και αργήσει περισσότερο από 4-6 εβδομάδες, μπορεί να προκληθεί δυσκαμψία.

ΒΛΑΒΕΣ ΕΠΙΧΕΙΛΙΟΥ ΧΟΝΔΡΟΥ ΩΜΟΓΛΗΝΗΣ


Τα συνηθέστερα δύο είδη είναι:

Αποκόλληση άνω επιχειλίου χόνδρου (slap): Αφορά την αποκόλληση του άνω επιχειλίου χόνδρου στην ωμογλήνη. Συνήθως πρόκειται για σοβαρού βαθμού τραυματισμό στον ώμο, αλλά εντοπίζεται και σε επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς, όπως συμβαίνει σε αθλητές ρίψεων ή άρσης βαρών.

Αποκόλληση πρόσθιου και κατώτερου τμήματος επιχειλίου χόνδρου (bankart): Αφορά συνήθως τραυματικές πτώσεις όπου η κεφαλή του βραχιονίου σκίζει το πρόσθιο κομμάτι του επιχειλίου, καθώς εξαρθρώνεται από την ωμογληνη. Η εξάρθρωση μπορεί να μην είναι πλήρης. Τότε ονομάζεται υπεξάρθρημα. Αυτό δημιουργεί μεταγενέστερα τη λεγόμενη πρόσθια αστάθεια ώμου και ο κίνδυνος επανάληψης του εξαρθρήματος είναι μεγάλος.

ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ


Χαρακτηρίζεται από καταστροφή – εκφύλιση των αρθρικών επιφανειών του ώμου. Οφείλεται κυρίως σε φυσιολογική φθορά με την πάροδο της ηλικίας και είναι η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας .Ενας ακόμα λόγος που η φθορά επιταχύνεται είναι το ότι πολλοί άνθρωποι δεν αναζητούν βοήθεια, ενώ έχουν συμπτώματα παθολογίας στον ώμο. Προβλήματα που εμμένουν για χρόνια χωρίς αντιμετώπιση, έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν αρθρίτιδα. Εντονος πόνος κατά τον ύπνο, αδυναμία άνω άκρου, περιορισμός κίνησης και αίσθημα κρηγμού κατά την κίνηση, αποτελούν τα βασικά συμπτώματα.

ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΩΜΟΥ


Η αστάθεια επέρχεται όταν κατά τη διάρκεια κίνησης του ώμου, η κεφαλή του βραχιονίου κινείται έξω από τη γλήνη. Κάποιος σοβαρός τραυματισμός είναι συχνά η αιτία ενός αρχικού εξαρθρήματος του ώμου. Όταν η κεφαλή του βραχιονίου εξαρθρώνεται, συχνά τραυματίζονται το οστό (ωμογλήνη) και οι σύνδεσμοι στο μπροστινό μέρος του ώμου. Υπάρχει και το οπίσθιο εξάρθρημα που όμως είναι αρκετά σπάνιο. Η αναλογία πρόσθιου – οπίσθιου είναι 97% με 3%. Το χείλος του χόνδρου γύρω από το χείλος της ωμογληνης μπορεί επίσης να σχιστεί. Μία πρώτη εξάρθρωση μπορεί να οδηγήσει σε συνεχή εξάρθρωση, υποχώρηση ή αίσθημα αστάθειας.

ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΩΜΟΥ;

Οι παραπάνω παθήσεις μπορεί να είναι αρκετά επίπονες και να ακούγονται δύσκολες στην αντιμετώπισή τους. Παρόλα αυτά υπάρχει λύση. Το Manual Therapy είναι η εξειδικευμένη θεραπευτική προσέγγιση, βασικό χαρακτηριστικό της οποίας είναι η χρήση των χεριών από τον φυσικοθεραπευτή, τόσο για την αξιολόγηση των παθήσεων, όσο και για τη θεραπεία τους.

Ακόμα κι αν ο ώμος πονάει αρκετά και δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις στη συγκεκριμένη άρθρωση, μπορεί να “ξεπονέσει” έμμεσα με κινητοποιήσεις σε άλλες αρθρώσεις. Συγκεκριμένα, κινητοποιώντας την ωμοπλάτη συμβάλλουμε στη βελτίωση του εύρους κίνησης του ώμου, καθώς επίσης και στη μείωση του πόνου.

Οσο παράδοξο κι αν ακούγεται, η κινητικότητα της ωμοπλάτης είναι αυτή που διασφαλίζει την σταθερότητα που απαιτείται, για την εύρυθμη λειτουργία της άρθρωσης του ώμου!

Συμπληρωματικά, εφαρμόζοντας ειδικές τεχνικές κινητοποίησης στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, μπορούμε να προκαλέσουμε τα ίδια αποτελέσματα με αυτά της ωμοπλάτης, καθώς ο ώμος νευρώνεται από τον αυχένα (6ος αυχενικός σπόνδυλος).

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ PHYSIOMEDICA

Το Physiomedica είναι ένα απόλυτα εξειδικευμένο κέντρο εφαρμογής του Manual Therapy. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι που αναζητούν τρόπο να ανταπεξέλθουν στους απαιτητικούς ρυθμούς της ζωής, αλλά και ασθενείς που θέλουν να απαλλαγούν από τον πόνο που τους ταλαιπωρεί, επιλέγουν και εμπιστεύονται το Κέντρο μας. Ο ιδρυτής του Physiomedica, Σωκράτης Ηλιάδης, συνδυάζει τη γνώση και την πολύχρονη εμπειρία και είναι εξειδικευμένος και πιστοποιημένος Manual Therapist από την ΙΜΤΑ και την IFOMPT.

Είτε πρόκειται για μία απλή οσφυαλγία ή αυχεναλγία, είτε για κάποιου είδους σημαντικότερη εκφυλιστικού χαρακτήρα παθολογία. Από τον πιο απλό τραυματισμό ή κάθε μορφής αθλητική κάκωση. Είτε αφορά την αποκατάσταση ορθοπεδικών χειρουργείων, στο Physiomedica έχουμε τον τρόπο να σας βοηθήσουμε να πάρετε και πάλι πίσω τη ζωή σας. Επισκεφτείτε το σύγχρονο Κέντρο μας και βρείτε άμεσα λύση στο πρόβλημα που σας απασχολεί…

Follow as…

Facebook: @Physiomedica
Instagram: @sokratis_iliadis_physiomedica
Email: [email protected]
Μαρούσι: 2106180777

More
articles

take the first step. we will do the rest.