“ΜΕΤΑ COVID-19 ΣΥΝΔΟΜΟ” KAI ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

Ζούμε πλέον μαζί του για περισσότερα από δύο χρόνια. Και τίποτα δεν δείχνει ότι θα αποτελέσει σύντομα παρελθόν από τη ζωή μας. Ηδη έχουν καταγραφεί παγκοσμίως πάνω από 500 εκατομμύρια κρούσματα μόλυνσης. Μόνο που δυστυχώς, ο COVID-19, ο οποίος προκαλεί κυρίως λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος μέσω του κορονοϊού 2 (SARS-CoV-2), δεν παύει να απασχολεί μεγάλο μέρος όσων νόσησαν, μόλις εκείνοι βρεθούν αρνητικοί. Υπολογίζεται ότι ένα σημαντικό ποσοστό 10-20% των ασθενών θα περάσουν σε μία φάση με έντονα κλινικά συμπτώματα, τα οποία θα εξακολουθήσουν ακόμα και μετά από αρκετούς μήνες. Είναι αυτό που έχει ονομαστεί ως «Long Covid».

Τα εν λόγω έντονα συμπτώματα όπως… κόπωση, αδιαθεσία μετά την άσκηση, δύσπνοια, πονοκέφαλος και πολλές άλλες νευρογνωστικές καταστάσεις, που περιγράφονται ως «ομίχλη του εγκεφάλου», θα επιφέρουν αδυναμία εκτέλεσης καθημερινών σωματικών εργασιών και αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης στρες, κατάθλιψης, ευερεθιστότητας, αϋπνίας, σύγχυση ή απογοήτευση. Αυτή η πάθηση, που ορίζεται ως «σύνδρομο μετά τον COVID-19», επηρεάζει ολοένα και περισσότερο μεγάλο αριθμό ανθρώπων, καθώς εξελίσσεται η πανδημία. Ας δούμε όμως με ποιον τρόπο η άσκηση μπορεί να αποτελέσει ένα έξτρα όπλο στη μάχη που δίνουμε απέναντι σε αυτή την ασθένεια…

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΜΕΤΑ COVID-19»

Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) αναγνώρισε και κατονόμασε τα συμπτώματα του… μετα-COVID-19 συνδρόμου:

Ουσιαστικά παρουσιάζεται μία μακρά λίστα με περισσότερα από 200 διαφορετικά συμπτώματα στην εξέλιξη του συνδρόμου μετά τον COVID-19. Σημαντικότερα εξ αυτών αφορούν…

Δύσπνοια
Απώλεια όσφρησης/ γεύσης
Μακρά κόπωση
Νευροψυχολογικά συμπτώματα (πονοκέφαλος, απώλεια μνήμης, αργή σκέψη, άγχος,
Κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου)
Μυοσκελετικοί πόνοι

  • Τα συμπτώματα συνδέονται μεταξύ τους στις περισσότερες των περιπτώσεων: Το 80% των ασθενών έχουν περισσότερα από ένα σύμπτωμα!
  • Οι γυναίκες τείνουν να επηρεάζονται περισσότερο από τους άνδρες!
  • Η συσχέτιση μεταξύ κόπωσης και μυαλγίας είναι σημαντικά πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες!
  • Τα επίμονα συμπτώματα είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν με την αύξηση της ηλικίας και με τη σοβαρότητα της νόσησης που έχει προηγηθεί!

ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑ COVID-19

Η αλλοιωμένη ικανότητα διάχυσης των πνευμόνων για μονοξείδιο του άνθρακα (DLCO) και τα περιοριστικά πρότυπα, αποτελούν τις πιο κοινές λειτουργικές βλάβες που εντοπίζονται μακροπρόθεσμα σε όσους ανάρρωσαν από πνευμονία COVID-19. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η άσκηση είναι ένα ουσιαστικό θεραπευτικό εργαλείο για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας. Το πετυχαίνει μέσω της ενίσχυσης της βιογένεσης και της λειτουργίας των μιτοχονδρίων, της αποκατάστασης και βελτίωσης των αγγείων (καρδιακή αναδιαμόρφωση, αγγειογένεση, επέκταση του όγκου του αίματος) και της απελευθέρωσης μυοκινών από τους σκελετικούς μύες που διατηρούν ή αυξάνουν την καρδιαγγειακή συνάρτηση.

ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑ COVID-19

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι οι “επιζώντες” του COVID-19 μπορεί να αναπτύξουν άγχος, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου και διαταραχή μετατραυματικού στρες (PSTD). Αρκετά συχνά σχετίζεται με την εμφάνιση σωματικών συμπτωμάτων όπως: κόπωση, δύσπνοια, ταχυπαλμία, πόνο στο στήθος, πονοκέφαλο, εφίδρωση, ναυτία, τρόμος, αϋπνία και διάφορες νευροψυχολογικές διαταραχές (ψυχική νωθρότητα ή συναισθηματική εξομάλυνση). Η νευροψυχιατρική συμπτωματολογία του «μετα-COVID-19 συνδρόμου» εστιάζει ακριβώς στην απώλεια αυτών των γνωστικών ικανοτήτων, κάτι που αναφέρεται ως «εγκεφαλική ομίχλη». Η «ομίχλη» επιφέρει διαταραχές…

Υπνου (αϋπνία, νυχτερινές εφιδρώσεις, ανήσυχα πόδια κ.α.)
Δυσκολίες στην προσοχή, τη συγκέντρωση, τη σκέψη
Δυσκολία στην εκτελεστική λειτουργία (σχεδιασμός, οργάνωση, προσδιορισμός της σειράς των ενεργειών, αφαίρεση)
Βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες διαταραχές μνήμης
Προβλήματα ομιλίας και γλώσσας και δυσκολία

ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ COVID-19

Υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία ότι η άσκηση παράγει βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία. Οφέλη που αποτρέπουν, καθυστερούν, μετριάζουν και αναστρέφουν μεγάλο αριθμό μεταβολικών, πνευμονικών, καρδιαγγειακών, νευρογνωστικών, φλεγμονωδών, ρευματικών και μυοσκελετικών παθήσεων. Κατ’ επέκταση είναι γνωστό ότι τα υψηλά επίπεδα καρδιοαναπνευστικής ικανότητας αποδεικνύονται ότι μειώνουν την πιθανότητα νοσηλείας λόγω COVID-19. Αντίθετα, η σωματική αδράνεια έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας. Επομένως, οι τελευταίες συστάσεις τονίζουν την ανάγκη για σωματική δραστηριότητα με βάση τα κλινικά συμπτώματα, με προσαρμοσμένο και εξατομικευμένο ασκησιολόγιο κατά την διάρκεια της αποκατάστασης. Έτσι, η σωστή και εξατομικευμένη άσκηση αποτελεί μία πολλά υποσχόμενη αποτελεσματική θεραπεία για τον μετριασμό των συμπτωμάτων μετά τη νόσηση.

Προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στους ασθενείς ώστε να αναρρώσουν ταχύτερα και να αυξήσουν την αυτονομία, τη λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής τους. Καθίσταται λοιπόν απαραίτητη όχι μόνο η ανάκτηση της σωματικής άσκησης στον ανενεργό πληθυσμό, αλλά και η θέση της ως εργαλείο στη διαχείριση ασθενών με «σύνδρομο μετά COVID-19». Δεδομένου ότι η άσκηση έχει αποδειχθεί ωφέλιμη σε πολλαπλές παθολογίες με τις οποίες το σύνδρομο μετά COVID-19 μοιράζεται ομοιότητες, τόσο ως προς τα συμπτώματα, όσο και ως προς τους πιθανούς παθογόνους μηχανισμούς του, αξίζει να εξεταστεί η πιθανή ευνοϊκή επίδραση που θα είχε στην ανάρρωση των ασθενών.

ΜΟΡΙΑΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές πεποιθήσεις, η άσκηση δεν είναι επιζήμια για την ανοσολογική ικανότητα. Αντιθέτως, δείχνει ότι μπορεί να λειτουργήσει επικουρικά για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, προκαλώντας μιτοχονδριακές προσαρμογές, παραγωγή κυττάρων και ανοσολογική επιτήρηση. Το επίπεδο φυσικής κατάστασης μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό-τροποποιήσιμο παράγοντα για την προώθηση των μεταβολικών και λειτουργικών προσαρμογών στα Τ-λεμφοκύτταρα και τα μονοκύτταρα, εξουδετερώνοντας φλεγμονώδη περιβάλλοντα που προκαλούνται από διευρυμένο λιπώδη ιστό και καθιστική συμπεριφορά. Επίσης, συνδέεται με την αναστολή των προφλεγμονωδών κυτοκινών (IL-1β, IL-18, TNF-α), που έχει υποστηριχθεί ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στις ευεργετικές επιδράσεις της άσκησης στην ανοσία. Πράγματι, υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία που υποδηλώνουν αντικαρκινογόνο δράση της άσκησης, μέσω άμεσων αλλαγών στις κυκλοφορούσες πρωτεΐνες, τα μόρια RNA και τους μεταβολίτες.

ΜΟΡΙΑΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΥΡΟΠΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

Η τακτική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα ισχυρό εργαλείο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στον έλεγχο της διάθεσης και των ασθενειών της (κατάθλιψη και άγχος), στη μείωση του ψυχολογικού στρες και στη ρύθμιση της αντίληψης του πόνου. Η άσκηση ρυθμίζει τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου, ώστε να διαγείρει έναν πιο υγιή νευρολογικό φαινότυπο. Τα στοιχεία είναι αμέτρητα κατά την αξιολόγηση των ευεργετικών επιδράσεων της σωματικής άσκησης, στην εξέλιξη νευροεκφυλιστικών ασθενειών (για παράδειγμα στη νόσο του Αλτσχάιμερ), επειδή παίζει ρόλο στη βελτίωση διαφορετικών νευρογνωστικών ικανοτήτων. όπως η μνήμη, η μάθηση, η συγκέντρωση, ο ανασταλτικός έλεγχος, η γνωστική ευελιξία και η επεξεργασία πληροφοριών. Κατά συνέπεια, η άσκηση προκαλεί νευροχημικές και δομικές αλλαγές, κυρίως μέσω της απελευθέρωσης μυοκινών που προκαλείται από συστολές και του νευροτροφικού παράγοντα, ο οποίος προέρχεται από τον εγκέφαλο (BDNF). Με αυτόν τον τρόπο προκαλεί νευρογένεση και συναπτογένεση, ιδιαίτερα στην οδοντωτή έλικα του ιππόκαμπου, η οποία προάγει την πλαστικότητα του εγκεφάλου και αποτρέπει τη γνωστική δυσλειτουργία.

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ ΤΥΠΟΙ ΑΣΚΗΣΗΣ

Τα τελευταία στοιχεία σχετικά με την προπόνηση δύναμης, υποστηρίζουν ότι η χρήση χαμηλών φορτίων, χαμηλής έντασης και επαναλήψεων, παράγουν σημαντικές βελτιώσεις στη μέγιστη δύναμη, την απόδοση ισχύος και τη μυϊκή υπερτροφία, ενώ αποτρέπουν την τυπική δυσφορία, την κόπωση ή τη δυσκαμψία. Αυτό είναι σημαντικό, δεδομένου ότι τα άτομα με LONG COVID-19 αναμένεται να είναι απρόθυμα να ασκηθούν λόγω κόπωσης, απορρύθμισης και χαμηλής ανοχής στην ένταση της άσκησης. Έτσι, η παροχή κινήτρων στους ασθενείς να ξεκινήσουν με ένα πρόγραμμα άσκησης, αποτελεί μία βασική πρόκληση.

Υπάρχουν επίσης, επαρκή στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η εξατομικευμένη και εποπτευόμενη προπόνηση άσκησης, μπορεί να είναι αποτελεσματική θεραπεία για το μετά COVID-19 σύνδρομο, που να ταιριάζει στην κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Η αερόβια προπόνηση μέτριας έντασης πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αποκατάστασης και πρόληψης, με πολλαπλά οφέλη σε ψυχολογικό και βιοχημικό επίπεδο. Επομένως, ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης γενικής ενδυνάμωσης και βελτίωσης φυσικής κατάστασης δύο με τρείς φορές την εβδομάδα, είναι αρκετό για την αντιμετώπιση του μετά Covid-19 συνδρόμου.

Γενικότερα, δεν θα είναι εύκολο για όσους νόσησαν πιο βαριά από κορονοϊό και ακόμα περισσότερο για εκείνους που έχουν μπει στην περιπέτεια του Long Covid. Ωστόσο, η παρακολούθηση, η διάγνωση και ένα σωστά καταρτισμένο πρόγραμμα πολύ ελαφριάς άσκησης ή έστω ακόμα και διατάσεων, μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη. Ακόμα οι ειδικοί ψάχνουν και ψάχνονται για τις συνέπειες του Covid-19, αλλά τα πρώτα δείγματα «φωνάζουν» ότι η άσκηση, όπως σε όλα τα πράγματα της ζωής μας, μπορεί να είναι ευεργετική…

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ PHYSIOMEDICA

Το Physiomedica είναι ένα απόλυτα εξειδικευμένο κέντρο εφαρμογής του Manual Therapy. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι που αναζητούν τρόπο να ανταπεξέλθουν στους απαιτητικούς ρυθμούς της ζωής, αλλά και ασθενείς που θέλουν να απαλλαγούν από τον πόνο που τους ταλαιπωρεί, επιλέγουν και εμπιστεύονται το Κέντρο μας. Ο ιδρυτής του Physiomedica, Σωκράτης Ηλιάδης, συνδυάζει τη γνώση και την πολύχρονη εμπειρία και είναι εξειδικευμένος και πιστοποιημένος Manual Therapist από την ΙΜΤΑ και την IFOMPT.

Είτε πρόκειται για μία απλή οσφυαλγία ή αυχεναλγία, είτε για κάποιου είδους σημαντικότερη εκφυλιστικού χαρακτήρα παθολογία. Από τον πιο απλό τραυματισμό ή κάθε μορφής αθλητική κάκωση. Είτε αφορά την αποκατάσταση ορθοπεδικών χειρουργείων, στο Physiomedica έχουμε τον τρόπο να σας βοηθήσουμε να πάρετε και πάλι πίσω τη ζωή σας. Επισκεφτείτε το σύγχρονο Κέντρο μας και βρείτε άμεσα λύση στο πρόβλημα που σας απασχολεί…

Follow as…
Facebook: @Physiomedica
Instagram: @sokratis_iliadis_physiomedica
Email: [email protected]
Μαρούσι: 2106180777

 

More
articles

take the first step. we will do the rest.