Περιεχόμενα
ToggleΤο Manual Therapy αποτελεί τον εξειδικευμένο τομέα της φυσικοθεραπείας για την αποκατάσταση των ορθοπεδικών παθήσεων. Το κέντρο Physiomedica είναι αναγνωρισμένο από διεθνείς φορείς (I.F.O.M.P.T, I.M.T.A., American Society of Manipulative Therapy… ) ως εξειδικευμένο Φυσιοθεραπευτικό Κέντρο Ορθοπεδικών Παθήσεων της συγκεκριμένης θεραπευτικής προσέγγισης του Manual Therapy. Οι φυσικοθεραπευτές που απαρτίζουν την ομάδα του Physiomedica είναι όλοι μαθητές του Dr. Ηλιάδη Σωκράτη και όλοι διαπιστευμένοι απόφοιτοι της σχολής Maitland (I.M.T.A. Teachers). Βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της θεραπευτικής προσέγγισης είναι οι δεξιότητες των χεριών του φυσικοθεραπευτή, σημαντικές τόσο για την αξιολόγηση όσο και για την θεραπεία.
Πώς λειτουργεί το στάδιο της Αξιολόγησης
Στο Manual Therapy το στάδιο της αξιολόγησης του ασθενούς είναι πολύ σημαντικό για τον σχεδιασμό του κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου. Πραγματοποιείται κατά τον ίδιο τρόπο σε όλη την ιατρική κοινότητα, κάνοντας χρήση της διεθνούς καρτέλας αξιολόγησης ορθοπεδικών παθήσεων. Η καρτέλα αυτή ακολουθεί πρωτόκολλο καταγραφής της κατάστασης του ασθενούς. Καταγράφει τοπογραφικά σε ανθρωπόμορφο σχήμα (body chart) τα συμπτώματα του ασθενούς. Εν συνεχεία με την χρήση ερωτήσεων ή ερωτηματολογίων καταγράφει τη συμπεριφορά των συμπτωμάτων κατά το 24ωρο, κατά τις δραστηριότητες της καθημερινότητας και κατά την άθληση. Επιπροσθέτως, ο θεραπευτής προχωράει σε λεπτομερή λήψη ιστορικού. Τέλος, πραγματοποιεί την εφαρμογή όλων των έγκριτων ορθοπεδικών διαγνωστικών δοκιμασιών. Βασικός σκοπός είναι η αναγνώριση της διάγνωσης. Η δοκιμασία αυτή επαγωγικά οδηγεί σε μία υπόθεση διάγνωσης. Εν συνεχεία, ο φυσικοθεραπευτής ακολουθεί συγκεκριμένα βήματα, όπου με το ένα μετά το άλλο επιβεβαιώνει την διάγνωση. Τέλος, η διάγνωση αυτή επιβεβαιώνεται πλήρως με τα αποτελέσματα κατά την πρώτη θεραπεία.
Κατά σειρά ο φυσικοθεραπευτής προχωρά στα εξής βήματα:
1.Main problem: Αρχικά και μετά από σύντομη επικοινωνία με τον ασθενή ανιχνεύει το κύριο πρόβλημά του, το οποίο αποτελεί και το αίτιο προσέλευσής του.
2.Body Chart: Ακολουθεί η λεπτομερής καταγραφή της περιοχής ή των περιοχών των συμπτωμάτων σε ανθρωπόμορφο χάρτη. Εκεί καταγράφει την κατάσταση, την υφή και την έντασή τους σε κλίμακα πόνου (V.A.S. scale). Με βάση την τοπογραφία των συμπτωμάτων μπορεί εύκολα να καθορίσει μία αρχική υπόθεση διάγνωσης.
3.Complain of the Patient: Συνεχίζει με την καταγραφή των «παραπόνων» και των συμπτωμάτων του ασθενούς κατά το 24ωρο και κατά τις καθημερινές ή τις αθλητικές δραστηριότητες. Ελέγχει τους παράγοντες που επιβαρύνουν ή βελτιώνουν τα συμπτώματα του ασθενούς. Σε αυτό το βήμα τα αποτελέσματα που συλλέγονται, επιβεβαιώνουν ή αμφισβητούν την αρχική υπόθεση.
4. (Hx.) History: Πραγματοποιεί λεπτομερή λήψη ιατρικού ιστορικού. Γεγονότα καταγράφονται και αξιολογούνται στο αν επιβεβαιώνουν ή αμφισβητούν την αρχική υπόθεση ξανά.
5. (P.E). Physical examination: Φυσική Εξέταση: Σε αυτό το στάδιο ακολουθεί Παρατήρηση και Ψηλάφηση…
- Αξιολόγηση του εύρους της κίνησης της άρθρωσης ενεργητικά ή και παθητικά (Active Movements-Passive Physiological Movements).
- Αξιολόγηση μέσω κινητικής δοκιμασίας που δείχνει ο ίδιος ο ασθενής. Σε αυτήν αναπαράγονται τα συμπτώματά του (Functional Demo of the patient).
- Αξιολόγηση της δύναμης και της ελαστικότητας των μαλακών ιστών (Isometric tests).
- Αξιολόγηση της κατάστασης του περιφερικού νευρικού ιστού (Neurodynamics).
- Αξιολόγηση μέσω της διενέργειας ειδικών κλινικών Ορθοπεδικών τεστ (Special tests).
- Αξιολόγηση μέσω επικουρικών κινήσεων και κινητοποιήσεων. (Accessory & PIVMS)
- Τα αποτελέσματα των παραπάνω επιβεβαιώνουν ή αμφισβητούν για μία ακόμα φορά την αρχική υπόθεση.
6. Record keeping:
Σημαντική είναι η καταγραφή της γενικής υγείας του ασθενούς και των παθολογιών του. Αυτές μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο στο πλάνο θεραπείας. Τέτοιες είναι η ηλικία, η Οστεοπόρωση, η Ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι παθολογίες του θυρεοειδούς, η εμμηνόπαυση, τα αυτοάνοσα νοσήματα και οι τραυματικές καταστάσεις όπως κατάγματα και άλλα.
7. Psychosocial part
Σημαντικό μέρος της αξιολόγησης αποτελεί και το ψυχοκοινωνικό κομμάτι. Αξιολόγηση της ψυχικής κατάστασης του ασθενούς πριν και μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων για τα οποία προσήλθε για θεραπεία. Από την επαγωγική διαδικασία της αξιολόγησης έχει καταλήξει ο κλινικός φυσικοθεραπευτής στη διάγνωση και άμεσα καλείται να δημιουργήσει ένα πλάνο θεραπείας και κατόπιν να ξεκινήσει την πρώτη συνεδρία.
Ποιες μεθόδους χρησιμοποιεί το Manual Therapy για θεραπεία;
Μετά το πέρας της αξιολόγησης ο Manual Therapist σχεδιάζει το εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο με γνώμονα τις ανάγκες του ασθενούς. Το πλάνο αυτό περιλαμβάνει ένα σύνολο παρεμβάσεων σε συγκεκριμένες ιστικές δομές, με την χρήση τεχνικών με τα χέρια και με την χρήση ασκήσεων, με στόχο την άμεση ανακούφιση. Το πλάνο αυτό μεθοδεύει την διαχείριση των ασθενών. Επίσης, υπακούει στους θεμελιώδεις κανόνες της Ορθοπαιδικής αποκατάστασης όπως:
Τον κανόνα της ασφάλειας, καθώς λαμβάνονται υπόψη όλοι οι παράγοντες κινδύνου. Επιπροσθέτως τον κανόνα της σταδιακής αύξησης των φορτίων. Δηλαδή των δυνάμεων του φυσικοθεραπευτή προς τον θεραπευόμενο. Είτε, κατά την θεραπεία, μέσω των χεριών του φυσικοθεραπευτή, κάνοντας χρήση των βαθμών κινητοποίησης στις αρθρώσεις (Grades 1-5). Είτε μέσω της διαβάθμισης των αντιστάσεων κατά τη θεραπευτική άσκηση. Ακόμα τον κανόνα του «keep it simple». Δηλαδή «κάνε μόνο αυτό που πρέπει όσο πιο καλά και πιο απλά γίνεται και αξιολόγησε το αποτέλεσμα».
Τα κύρια εργαλεία του Manual Therapy είναι:
- Οι αρθρικές κινητοποιήσεις (mobilizations)
- Οι χειρισμοί (manipulations)
- Οι θεραπευτικές ασκήσεις
Σημαντικός ρόλος δίνεται στην ενημέρωση και εκπαίδευση του ασθενούς. Τέλος ένα πολύ σημαντικό εργαλείο του Manual Therapy αποτελεί το σύστημα επαναξιολόγησης. Δηλαδή ο Manual Therapist αξιολογεί ξεχωριστά, κάθε φορά, το αποτέλεσμα κάθε μιας θεραπευτικής παρέμβασης.
Η διαφορά μεταξύ των κινητοποιήσεων (mobilizations) και των χειρισμών (manipulations) είναι κυρίως η ταχύτητα που πραγματοποιούνται. Πιο συγκεκριμένα, οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται πιο αργά, ανιχνεύουν την πρώτη αντίσταση της άρθρωσης και εντάσσονται σε κλίμακα από 1 έως 4. Οι χειρισμοί γίνονται με μεγαλύτερη ταχύτητα και πολύ μικρό εύρος κίνησης και αποτελούν στην ίδια κλίμακα βαθμών τον 5 βαθμό. Πρώτη επιλογή συνήθως αποτελούν οι κινητοποιήσεις (mobilizations) και αργότερα στην ίδια ή σε επόμενη θεραπεία -και πάντα αν είναι ασφαλές και απαραίτητο- οι χειρισμοί (manipulations).
Από το 2004 και με γνώμονα πάντα την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής, ο Dr. Σωκράτης Ηλιάδης και η ομάδα του Physiomedica, αναδεικνύουν τα πλέον σύγχρονα αποδεδειγμένα (evidence based) θεραπευτικά μοντέλα στον τομέα της αποκατάστασης των Ορθοπεδικών παθήσεων. Επικοινωνήστε μαζί μας και επισκεφτείτε το σύγχρονο Κέντρο μας και βρείτε άμεσα λύση στο πρόβλημα
που σας απασχολεί.