ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ: ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ

Ο εγκλεισμός του κορονοϊού και η τηλεργασία, επηρέασαν αρνητικά τις άρθρο – νεύρο – μυϊκές λειτουργίες μας. Το 89% των ατόμων που έμειναν σπίτι το τελευταίο έτος, παραπονέθηκαν για πόνο σε πλάτη, ώμο, μέση ή αυχένα. Υπάρχει όμως λύση και βρίσκεται αρχικά στην αύξηση της άσκησης και της ρουτίνας κίνησής μας και εάν το πρόβλημα επιμείνει, τότε στη φυσικοθεραπευτική τέχνη του Manual Therapy.

Ο αυχένας, η πλάτη και η μέση αποκτούν αυξημένα σημάδια χρόνιου πόνου. Το άγχος και η μείωση της κίνησης αυξάνονται ταυτόχρονα. Πρόκειται για το αποτέλεσμα πάρα πολλών εργασιακών ωρών από το σπίτι. Αυτά είναι ορισμένα από τα ζητήματα που οι φυσιοθεραπευτές, οι θεραπευτές μασάζ, και οι ορθοπεδικοί, υποστηρίζουν ότι κλιμακώθηκαν μεταξύ των ανθρώπων τον τελευταίο χρόνο, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Οσον αφορά μάλιστα τους πρώτους (φυσικοθεραπευτές), έχουν διαπιστώσει αξιοσημείωτη αύξηση αναφορικά με όσους καλούνται να αντιμετωπίσουν, τόσο νέα προβλήματα, όσο και παρελθοντικά, τα οποία έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους μέσα από αυτή την πρωτόγνωρη -για το μυαλό και το σώμα μας- διεργασία.

Οι όχι και τόσο ιδανικές εργασιακές ρυθμίσεις στο σπίτι, προκάλεσαν μία περίεργη σύγχυση σε χιλιάδες εργαζόμενους. Εχει υπολογιστεί ότι στη Μεγάλη Βρετανία, τέσσερις στους πέντε που άρχισαν να εργάζονται εξ αποστάσεως, ανέπτυξαν έστω και περιστασιακά, κάποιες μορφές άρθρο – νεύρο – μυϊκών δυσλειτουργιών.

Ενδεικτικό είναι ότι σε σχετική έρευνα του “Charity Versus Arthritis” (σ.σ.: το σημαντικότερο βρετανικό ίδρυμα που δραστηριοποιείται κατά της αρθρίτιδας), διαπιστώθηκε ότι…

  • Το 89% των ατόμων που πάσχουν από πόνο στην πλάτη, στη μέση, στον ώμο ή στον αυχένα, άλλαξε τον προηγούμενο χρόνο χώρο εργασίας και έμεινε στο σπίτι!
  • Σχεδόν το ένα τέταρτο (23%) δήλωσε ότι εμφάνισε μυοσκελετικό πόνο πολλές φορές, και το 46% ότι έπαιρνε παυσίπονα πιο συχνά από ό,τι θα ήθελε!
  • Ο πόνος στην πλάτη ήταν το πιο κοινό παράπονο, με το 50% των ερωτηθέντων να το συνδυάζουν, είτε με πόνο στον αυχένα (36%), είτε με πόνο στον ώμο (28%)!
  • Ένας στους τρεις εργαζόμενους γραφείου (35%) δεν έλαβε εξοπλισμό, υποστήριξη ή συμβουλές από τον εργοδότη του σχετικά με την εργασία στο σπίτι!

ΑΥΧΕΝΑΣ – ΩΜΟΣ – ΠΛΑΤΗ – ΜΕΣΗ

Εάν υπάρχει ένα πράγμα που συμφωνούν οι ειδικοί υγείας, είναι ότι τα προβλήματα αυχένα, πλάτης, ώμου και μέσης, είναι τα πιο συνηθισμένα στα οποία αναφέρονται οι ασθενείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Γενικότερα, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Αγγλίας, έχει διαπιστωθεί αύξηση των μυοσκελετικών αναφορών σε όλο το σώμα. Περισσότερο αφορούν στο κάτω μέρος της πλάτης, της μέσης του ώμου και του αυχένα, ενώ παρατηρούνται και αρκετά περιστατικά που έχουν να κάνουν με τις αρθρώσεις και ειδικά τους καρπούς.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΟΥ

Η ελαχιστοποίηση της κίνησης όσων ακολούθησαν αυτό το έτος την τηλεργασία, ακολουθήθηκε και από τη μείωση της ποιότητας του ύπνου. Λίγοι μπορούν να συσχετίσουν τη σημασία ενός καλού ύπνου με την ελαχιστοποίηση του πόνου, καθώς μέσω αυτού αποβάλλεται το στρες από το σώμα. Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι σκέφτονται πάντα ότι για τον πόνο στην πλάτη και στον αυχένα, υπάρχει κάτι λάθος με τη σπονδυλική στήλη ή με τους μύες. Ωστόσο, συχνά το πρόβλημα είναι βιο-ψυχοκοινωνικό, παράγοντας που επίσης έχει επηρεαστεί σημαντικά από τη νόσο της Covid-19.

Ψυχολογικά, μπορεί να νιώθουμε περισσότερο άγχος όταν δουλεύουμε από το σπίτι, μπορεί να νιώθουμε περισσότερη πίεση από τους εργοδότες, καθώς δεν είμαστε στο γραφείο και προσπαθούν να ελέγχουν περισσότερο τη δουλειά μας. Επίσης, μέσω της τηλεργασίας, κοινωνικά έχουμε απομονωθεί από τους συναδέλφους, τους φίλους και την οικογένειά μας. Γενικότερα, ο δεσμός μεταξύ ψυχικής και σωματικής υγείας δεν μπορεί να υποτιμηθεί και στην πανδημία τα επίπεδα άγχους αυξήθηκαν. Οπότε, ναι, πάντα θα πρέπει να μπορούμε να μιλήσουμε για τη στάση του σώματος και για το ότι πρέπει να κινούμαστε πιο συχνά και να ασκούμαστε, αλλά αν κάποιος έχει περισσότερο άγχος και λιγότερο ύπνο, αυξάνει τα σωματικά προβλήματά του.

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Αν υπάρχει ένα πράγμα που όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει, είναι ότι κινούμαστε πολύ λιγότερο από ό,τι πριν την πανδημία. Με τα γυμναστήρια κλειστά, οι ρουτίνες άσκησης των ανθρώπων έχουν διαφοροποιηθεί. Και δεν είναι μόνο η συστηματική προπόνηση, αλλά τα πιο χαλαρά πράγματα που θα κάναμε καθημερινά και δεν θα σκεφτόμασταν, όπως οι απλές μετακινήσεις, που έχουν ελαχιστοποιηθεί.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS) ορίζει ότι τα 150 λεπτά μέτριας άσκησης ή τα 75 λεπτά έντονης άσκησης τη εβδομάδα, είναι το καταλληλότερο γιατρικό. Όμως αυτό σε τούτο το διάστημα κατέστη πιο ανέφικτο το να πιάσει κανείς αυτούς τους στόχους. Αντιθέτως, οι περισσότεροι μείωσαν έως και 100-200 λεπτά την εβδομαδιαία τη σωματική δραστηριότητά τους. Ουσιαστικά μειώσαμε μαζικά ακόμη και τις μικρότερες κινήσεις που πιθανότατα δεν παρατηρούμε καθημερινά. Τις αφαιρέσαμε απλώς ξυπνώντας, για να καθίσουμε στα σπιτικά γραφεία μας. Και αυτή είναι μάλλον η χειρότερη και πλέον καταλυτική από κάθε άλλη αλλαγή.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Οπως ορίζουν οι εξελικτικοί νόμοι της φύσης, εκείνοι που επιβιώνουν, δεν είναι οι πιο δυνατοί, αλλά οι πιο προσαρμοστικοί σε κάθε νέα κατάσταση. Η φυσική ορίζει ότι οι άνθρωποι ζουν και εξελίσσονται μέσω των αλλαγών. Στη νέα αυτή πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί και που για πολλούς δεν πρόκειται να αλλάξει μετά την καραντίνα (σ.σ.: η τηλεργασία και η τηλεμαθητεία ήρθαν για να μείνουν σε πολλές των περιπτώσεων), άπαντες οφείλουν να ασχοληθούν πιο σοβαρά με το πώς θα παραμείνουν υγιείς και σε φόρμα. Οπότε, η καθημερινή και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κίνηση, θα προσφέρει ένα μεγάλο μέρος της λύσης.

Για όσους λοιπόν δεν κινούνται όσο κάποτε, είναι εξαιρετικά σημαντικό να οικοδομήσουν μία μελετημένη-πρόσθετη δραστηριότητα. Θα μπορούσαν να ξυπνούν νωρίτερα και να πιέζουν κάπως τον εαυτό τους για έναν επιπλέον περίπατο. Επίσης, πρέπει να ενθαρρύνουν τον εαυτό τους για σωματική άσκηση, κάνοντας συχνά και μικρά διαλείμματα από την εργασία τους. Γενικότερα, να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που θα μονιμοποιηθούν και να δημιουργήσουν μία εναλλακτική ρουτίνα ζωής.

Η ΛΥΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ MANUAL THERAPY

Τα καλά νέα είναι ότι στην πλειονότητα αυτών των μυοσκελετικών πόνων που προκύπτουν από την τηλεργασία, τείνουν να βελτιώνονται από μόνοι τους. Αρκεί βέβαια να διατηρούμε τις κινήσεις μας κανονικές, να μην καθόμαστε για άπειρες ώρες σε μία θέση και να αποβάλλουμε το πάρα πολύ άγχος. Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε, στην περίπτωση που έχετε κάποια δυσφορία, είναι να προσπαθήσετε να επιστρέψετε στις φυσιολογικές και καθημερινές σας κινήσεις όσο το δυνατόν περισσότερο. Ο πόνος δεν ισούται με βλάβη και η ζημιά δεν ισούται με τον πόνο. Κάνοντας ήπια άσκηση ή βγαίνοντας για έναν περίπατο, τα οφέλη θα είναι άμεσα κατανοητά.

Ωστόσο, στις περιπτώσεις που η ενόχληση δεν υποχωρεί και η ζωή σας γίνεται δύσκολη και επώδυνη, ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε πιο σοβαρά να επισκεφτείτε έναν ειδικό υγείας.

Το Physiomedica είναι ένα απόλυτα εξειδικευμένο κέντρο εφαρμογής του Manual Therapy. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι που αναζητούν τρόπο να ανταπεξέλθουν στους απαιτητικούς ρυθμούς της ζωής, αλλά και ασθενείς που θέλουν να απαλλαγούν από τον πόνο που τους ταλαιπωρεί, επιλέγουν και εμπιστεύονται το Κέντρο μας. Ο ιδρυτής του Physiomedica, Σωκράτης Ηλιάδης, συνδυάζει τη γνώση και την πολύχρονη εμπειρία και είναι εξειδικευμένος και πιστοποιημένος Manual Therapist από την ΙΜΤΑ και την IFOMPT.

Είτε πρόκειται για μία απλή οσφυαλγία ή αυχεναλγία, είτε για κάποιου είδους σημαντικότερη εκφυλιστικού χαρακτήρα παθολογία. Από τον πιο απλό τραυματισμό ή κάθε μορφής αθλητική κάκωση. Είτε αφορά την αποκατάσταση ορθοπεδικών χειρουργείων, στο Physiomedica έχουμε τον τρόπο να σας βοηθήσουμε να πάρετε και πάλι πίσω τη ζωή σας. Επισκεφτείτε το σύγχρονο Κέντρο μας και βρείτε άμεσα λύση στο πρόβλημα που σας απασχολεί…

Follow as…

Facebook: @Physiomedica
Instagram: @sokratis_iliadis_physiomedica
[email protected]
Μαρούσι: 2106180777

More
articles

take the first step. we will do the rest.