ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο πόνος στον αυχένα είναι η συνηθέστερη μυοσκελετική κατάσταση που επηρεάζει την κοινότητα και έχει εξασθενητικό αντίκτυπο στη λειτουργική απόδοση ενός ατόμου. Ο αυχενικός δισκογενής πόνος αναφέρεται στα συμπτώματα που προκύπτουν από τον εκφυλισμό ενός ή περισσοτέρων δίσκων της αυχενικής σπονδυλικής στήλης…
Σε μια υγιή σπονδυλική στήλη, αυτοί οι μαλακοί, σπογγώδεις δίσκοι παρέχουν την κατάλληλη επιφάνεια απορρόφησης κραδασμών επιτρέποντας την κίνηση χωρίς την τριβή και εκφύλιση των σπονδύλων. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, τείνονται επιρρεπείς στη φθορά και μπορεί να διογκωθούν ή και να σπάσουν.
Οι δίσκοι της σπονδυλικής στήλης αποτελούνται από ένα σκληρό, ινώδες εξωτερικό στρώμα (ινώδης δακτύλιος) που περιβάλλει έναν μαλακό πυρήνα (πηκτοειδής πυρήνας) κατασκευασμένο από νερό και πρωτεΐνες.
Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου ή δισκοκήλη είναι μία πάθηση η οποία συμβαίνει όταν ο πηκτοειδής πυρήνας διολισθαίνει με πρόπτωση μέχρι την περιφέρεια του ινώδους δαςκτυλίου ή με προεξοχή εκτό της περιφέρειας. Αυτή η κήλη ερεθίζει ή πιέζει τα νεύρα επιφέροντας συνήθως πόνο, ο οποίος μπορεί να μην είναι εντοπισμένος μόνο στο σημείο της κήλης αλλά να επεκτείνεται και στα άκρα.
Κυρίως αφορά τα διαστήματα Α5-Α6, Α6-Α7 λόγω μεγαλύτερης κινητικότητας. Αυτές οι καταστάσεις δεν είναι πάντα συμπωματικές από μόνες τους και πολλοί ασθενείς μπορούν να τις έχουν για χρόνια χωρίς να το γνωρίζουν.
Η κλινική εικόνα του ασθενούς περιλαμβάνει:
Δυσκαμψία (σε οπίσθια προβολή του δίσκου)
Πόνος στη βάση ή κατά μήκος της περιοχής του αυχένα (μπορεί να εντοπιστεί στην περιοχή του δίσκου τοπικά)
Πόνος στην πλάτη, στην άνω ή κάτω γωνία της ωμοπλάτης ή μεταξύ των ωμοπλατών
Ριζιτικά φαινόμενα στα άνω άκρα όπως μούδιασμα, αιμωδίες, παραισθησίες, αυχενο-ωμοβραχιόνια νευραλγία (οπισθιοπλάγια ή κεντρική προβολή)
Επιδείνωση του πόνου με το βήχα ή το φτέρνισμα
Περιορισμό των κινήσεων της αυχενικής μοίρας
Μυικός σπασμός και τοπική ευαισθησία παρασπονδυλικά
Ελάττωση των αντανακλαστικών και της μυικής ισχύος των άνω άκρων, χωρίς περιορισμό των κινήσεων
Εξάλειψη της φυσιολογικής αυχενικής λόρδωσης στην οξεία φάση
Πονοκέφαλο – αυχενογενής κεφαλαλγία με πόνο που ξεκινά από τη ινιακή περιοχή και μπορεί να επεκταθεί προς την κορυφή του κεφαλιού ή και τα μάτια ή τα αυτιά. Τα κύρια κλινικά σημεία περιλαμβάνουν μειωμένο εύρος κίνησης της αυχενικής μοίρας, φωτοφοβία, ηχοφοβία, αίσθημα παλμού, αναπαραγωγή ή ανακούφιση συμπτωμάτων με τοπική πίεση σπονδυλικά, ναυτία ή τάση προς αυτή, έλλειψη συγκέντρωσης.
Πολλές περιπτώσεις δισκογενούς πόνου που προκαλείται από μια εκφυλιστική κατάσταση μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μέσω μορφών συντηρητικής θεραπείας.
Άμεσος τρόπος αντιμετώπισης του φαινομένου αποτρέποντας την πιθανότητα χειρουργικής παρέμβασης αποτελεί το Μanual Τherapy καθώς μέσω ερευνών έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τον πόνο, διατηρεί την κινητικότητα και μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής.
Το Manual Therapy είναι…
η ορθοπεδική θεραπεία με χειρισμούς, για την αποκατάσταση νευρο – μυικων σκελετικών προβλημάτων, βασιζόμενη στον κλινικό συλλογισμό χρησιμοποιώντας πολύ εξειδικευμένες τεχνικές προσέγγισης, που περιλαμβάνουν χειρισμούς και θεραπευτικές ασκήσεις και εφαρμόζεται ακόμη και στο οξύ στάδιο της φάσης φλεγμονής της πάθησης.
Πρόσφατες ερευνητικές ενδείξεις μέσω εργαστηριακών μελετών δείχνουν ότι οι τεχνικές κινητοποίησης δημιουργούν άμεση αναστολή ή μείωση του πόνου σε συνδυασμό με μια σειρά αλλαγών που αφορούν το Συμπαθητικό Νευρικό Σύστημα (ΣΝΣ).
Ο θεραπευτής (Manual Therapist), με ρόλο ειδικό στην αποκατάσταση της κίνησης συχνά παίζει κυρίαρχο ρόλο τόσο στην θεραπεία και στην τριτογενή πρόληψη του χρόνιου πόνου του ασθενούς, όσο και στη δευτερογενή πρόληψη της χρονιότητας και δυσλειτουργίας στη διαχείριση του οξύ πόνου, συμβάλλοντας έτσι στην βελτίωση της ποιότητας ζωή του.
Το άρθρο υπογράφει ο Dr. Σωκράτης Ηλιάδης Ph.D. Physiotherapy, MSc. Physiotherapy, MSc. Sport Science, Orthopedic Manual Therapist (I.M.T.A.). Ιδρυτής των φυσικοθεραπευτικών κέντρων Physiomedica.