ΔΙΣΚΟΚΗΛΗ ΑΥΧΕΝΑ: ΤΙ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ MANUAL THERAPY

Η κήλη αυχενικού δίσκου είναι ένα από τα συχνότερα εκφυλιστικά νεύρο – μυοσκελετικά προβλήματα. Εμφανίζει συμπτώματα το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, παρουσιάζοντας τουλάχιστον δύο έντονες κρίσεις κατά την διάρκεια της ζωή του. Πώς θα αντιληφθούμε το πρόβλημα, πότε θα απευθυνθούμε σε ειδικό και με ποιον τρόπο ένας έμπειρος Manual Therapist θα δώσει τη λύση, ώστε να αποφευχθεί η περίπτωση χειρουργικής αποκατάστασης.

Μούδιασμα και αδυναμία στο χέρι. Ένα μυρμήγκιασμα, ελαφρύ κάψιμο, μία αίσθηση σα να σε διαπερνάει ηλεκτρικό ρεύμα. Ελαφρύς ή έντονος πόνος που ξεκινάει από τον αυχένα, συνεχίζεται στον βραχίονα και καταλήγει στα δάχτυλα. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλων τον πλανήτη έχουν διαμαρτυρηθεί προσωρινά ή υποφέρουν μακροχρόνια από Δισκοκήλη στον Αυχένα (Cervical Herniated Disc). Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό καθημερινό πρόβλημα που επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής του ασθενή. Ο πόνος στον αυχένα είναι η συνηθέστερη μυοσκελετική κατάσταση και έχει εξασθενητικό αντίκτυπο στη λειτουργική απόδοση ενός ατόμου. Ο αυχενογενής δισκικός πόνος αναφέρεται στα συμπτώματα που προκύπτουν από τον εκφυλισμό ενός ή περισσοτέρων δίσκων της αυχενικής σπονδυλικής στήλης.

Σε μία υγιή σπονδυλική στήλη, αυτοί οι ελαστικοί, σπογγώδεις δίσκοι παρέχουν την κατάλληλη επιφάνεια απορρόφησης κραδασμών, προσφέροντας σταθερότητα στην κίνηση, μειώνοντας την τριβή και την εκφύλιση των σπονδύλων. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, γίνονται επιρρεπείς στη φθορά και μπορεί να αλλοιωθούν ή και να σπάσουν. Οι δίσκοι της σπονδυλικής στήλης αποτελούνται εξωτερικά από επάλληλα ινώδη στρώματα (ινώδης δακτύλιος), που περιβάλλουν έναν πυρήνα κατασκευασμένο από νερό και πρωτεΐνες (πηκτοειδής πυρήνας). Σχετικά πρόσφατα βεβαιώθηκε ερευνητικά ότι ο δίσκος νευρώνεται και οι αλλοιώσεις του προκαλούν συμπτώματα κεντρικά στον αυχένα και περιφερικότερα στην πλάτη, τον λαιμό, τον ώμο και τα χέρια.

Επομένως η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου ή δισκοκήλη, είναι μία πάθηση, η οποία συμβαίνει όταν ο πηκτοειδής πυρήνας ολισθαίνει μέχρι την περιφέρεια του ινώδους δακτυλίου ή με προεξοχή εκτός της περιφέρειας. Αυτή η κήλη μπορεί να ερεθίζει ή πιέζει τα νεύρα. Η προβολή μέρους του δίσκου μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα, προκαλεί πίεση στο νωτιαίο κανάλι ή στο σπονδυλικό τρίμα, επηρεάζοντας την ρίζα του περιφερικού νεύρου που αναφέρεται από την περιοχή αυτή.

Το πρόβλημα κυρίως αφορά τη μέση αυχενική μοίρα με τα διαστήματα Α5-Α6, Α6-Α7, λόγω μεγαλύτερης κινητικότητας. Αυτές οι καταστάσεις δεν είναι πάντα συμπτωματικές από μόνες τους και πολλοί ασθενείς μπορούν να τις έχουν για χρόνια, δίχως να το γνωρίζουν, να είναι δηλαδή ασυμπτωματικοί. Ας δούμε όμως τι περιλαμβάνει η κλινική εικόνα του ασθενούς με Δισκοκήλη Αυχένα…

 

  • Χαρακτηριστική στάση της κεφαλής. Σε έντονα συμπτώματα χαρακτηριστική είναι η θέση του χεριού σε αναλγητική στάση.
  • Χαρακτηριστικά επώδυνες και περιορισμένες οι φυσιολογικές κινήσεις του αυχένα. Εμφανίζεται μυϊκός σπασμός και τοπική ευαισθησία παρασπονδυλικά.
  • Δυσκαμψία ή πόνος στη βάση ή κατά μήκος της περιοχής του αυχένα πολλές φορές και μέχρι τον ώμο τον αγκώνα και τα δάκτυλα.
  • Πόνος την περιοχή της πλάτης, μεταξύ των ωμοπλατών ή στην πρόσθια επιφάνεια του λαιμού έως και τον θώρακα.
  • Ριζιτικά φαινόμενα στο ή στα άνω άκρα, όπως: μούδιασμα, ρεύμα, πόνος και παραισθησίες.
  • Πρωινή δυσκαμψία ή δυσκαμψία μετά από παρατεταμένες θέσεις όπως η συνεχόμενη καθιστική θέση εργασίας σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.
  • Ελάττωση των αντανακλαστικών και της μυϊκής ισχύος των άνω άκρων σε σοβαρές παθολογίες.

ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΟΒΑΡΟ

Ο κίνδυνος εμφάνισης Κήλης Δίσκου τείνει να αυξάνεται αναλογικά με την ηλικία. Η έρευνα υποστηρίζει ότι ένας αυχενικός δίσκος με κήλη είναι πιθανότερο να αναπτυχθεί μεταξύ 30 και 50 ετών. Προγενέστερες μελέτες είχαν συμπεράνει ότι οι άνδρες διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο παρουσίασης του προβλήματος, αλλά πιο σύγχρονες μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες διατρέχουν τον ίδιο ή και μεγαλύτερο κίνδυνο.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων τα σημάδια και τα συμπτώματα του αυχενικού δίσκου με κήλη θα χειροτερέψουν, θα σταθεροποιηθούν και θα υποχωρήσουν μόνα τους κάνοντας κύκλους ως συνέπεια του περεταίρω εκφυλισμού . Σε ελάχιστες περιπτώσεις και πολύ σοβαρές παθολογίες (1%) μπορεί να οδηγηθεί κάποιος σε χειρουργική λύση.  Η παρουσία συμπτωμάτων στην κλινική εικόνα με μειωμένο έλεγχο της βάδισης ή της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου απαιτούν άμεση χειρουργική φροντίδα, ώστε να μην επιδεινωθούν ή εδραιωθούν.

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟ

Στην περίπτωση της αυχενικής δισκοκήλης το σημείο κλειδί βρίσκεται στην όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη ενεργοποίηση του ασθενούς, ώστε να αναζητήσει βοήθεια και να διαχειριστεί το πρόβλημα στο πρώιμο στάδιό του. Τότε είναι που δεν πρέπει να το παραβλέψει και απλά να πάρει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδη. Γενικότερα, οι περισσότερες περιπτώσεις δισκογενούς πόνου που προκαλείται από μια εκφυλιστική κατάσταση, μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μέσω μορφών συντηρητικής θεραπείας. Ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης του φαινομένου, που αντιμετωπίζει τα συμπτώματα, περιορίζει τις υποτροπές και την πιθανότητα χειρουργικής παρέμβασης, είναι η θεραπευτική προσέγγιση του Μanual Τherapy.

Διαβάστε ΕΔΩ για το ακριβώς είναι το Manual Therapy και πώς μπορεί να σας βοηθήσει!

Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι το Μanual Τherapy μειώνει τον πόνο, διατηρεί την κινητικότητα, ενώ ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο υποτροπής. Η ορθοπεδική θεραπεία με χειρισμούς για την αποκατάσταση νευρο – μυοσκελετικών προβλημάτων, βασιζόμενη στον κλινικό συλλογισμό και χρησιμοποιώντας πολύ εξειδικευμένες, δια χειρός τεχνικές και θεραπευτικές ασκήσεις, εφαρμόζεται ακόμη και από το οξύ στάδιο της πάθησης. Οι σύγχρονες έρευνες, δείχνουν ότι οι τεχνικές σπονδυλικών κινητοποιήσεων δημιουργούν άμεση αναστολή ή μείωση του πόνου, σε συνδυασμό με μια σειρά αλλαγών που παρατηρούνται σε βιοχημικό επίπεδο και στο Συμπαθητικό Νευρικό Σύστημα (ΣΝΣ) λειτουργώντας ευεργετικά στην αποκατάσταση της κίνησης και της γενικότερης κλινικής εικόνας του ασθενούς στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

Το Physiomedica είναι ένα απόλυτα εξειδικευμένο κέντρο εφαρμογής του Manual Therapy. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι που αναζητούν τρόπο να ανταπεξέλθουν στους απαιτητικούς ρυθμούς της ζωής, αλλά και ασθενείς που θέλουν να απαλλαγούν από τον πόνο που τους ταλαιπωρεί, επιλέγουν και εμπιστεύονται το Κέντρο μας. Ο ιδρυτής του Physiomedica, Σωκράτης Ηλιάδης, συνδυάζει τη γνώση και την πολύχρονη εμπειρία και είναι εξειδικευμένος και πιστοποιημένος Manual Therapist από την ΙΜΤΑ και την IFOMPT.

Είτε πρόκειται για μία απλή αυχεναλγία, είτε για  κάποιου είδους σημαντικότερη εκφυλιστικού χαρακτήρα παθολογία. Από τον πιο απλό τραυματισμό ή κάθε μορφής αθλητική κάκωση. Είτε αφορά την αποκατάσταση ορθοπεδικών χειρουργείων, στο Physiomedica έχουμε τον τρόπο να σας βοηθήσουμε να πάρετε και πάλι πίσω τη ζωή σας. Επισκεφτείτε το σύγχρονο Κέντρο μας και βρείτε άμεσα λύση στο πρόβλημα που σας απασχολεί

Follow as…

Facebook: @Physiomedica
Instagram: @sokratis_iliadis_physiomedica
[email protected]
Μαρούσι: 2106180777

More
articles

take the first step. we will do the rest.