ΧΙΟΝΙ – ΠΑΓΟΣ: ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ ΤΟΥΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ

Η καρδιά του χειμώνα. Μία υπέροχη εποχή που και για φέτος φρόντισε -ακόμα και στις πόλεις- να δημιουργήσει έναν πάλλευκο καμβά, ώστε εμείς να… ζωγραφίσουμε παίζοντας στο εκπληκτικό χιονισμένο τοπίο. Μαζί όμως φέρνει και το επικίνδυνο μείγμα χιονιού και πάγου. Τα κάποτε στεγνά πεζοδρόμια και οι δρόμοι γίνονται άκρως ολισθηρά, προσδίδοντας ακόμη και στις πιο απλές δραστηριότητες μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού.

Καλό θα είναι διαρκώς να προβάλουμε στη σκέψη μας, ότι πρόκειται για μία όχι απλή κατάσταση, η οποία χρίζει τεράστιας προσοχής, καθώς το φανταστικό χιόνι μετατρέπεται σε παγίδες πάγου. Σημαντικοί μυοσκελετικοί τραυματισμοί προκύπτουν κάτω από αυτές τις συνθήκες και θα πρέπει άπαντες να έχουμε το νου μας: τόσο για εμάς, όσο και για τα παιδιά μας που θα ξελογιαστούν και θα γίνουν πιο απρόσεκτα.  Έτσι, προτού βγείτε από το σπίτι, κρατήστε αυτές τις συμβουλές πρόληψης, που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την υγεία σας μέχρι τον ερχομό της άνοιξης…

ΓΛΙΣΤΡΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΙΟΝΙ & ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ

Το περπάτημα έξω τον χειμώνα μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Αυτό που μπορεί να φαίνεται σαν μια λίμνη νερού, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένα φύλλο πάγου. Το να πατήσετε στον πάγο χωρίς να είστε προετοιμασμένοι, μπορεί να οδηγήσει σε απρόσμενη πτώση και σοβαρό τραυματισμό. Ακόμα κι αν είστε σε θέση να ανακτήσετε την ισορροπία σας και να γλιστρήσετε μόνο στον πάγο, οι άβολες κινήσεις που σας επιτρέπουν να παραμένετε σε όρθια θέση, μπορεί να προκαλέσουν άλλους προβλήματα, όπως κάποιον μυϊκό τραυματισμό. Απαντες κινδυνεύουν από πτώση ή γλίστρημα, αλλά οι ηλικιωμένοι είναι εξαιρετικά ευάλωτοι.

 

Τύποι τραυματισμών

 • Τραυματισμοί στο κεφάλι, όπως διάσειση
 • Σοβαροί μώλωπες
 • Μυϊκά διαστρέμματα και διατάσεις συνδέσμων
 • Σπασμένα οστά (κυρίως ισχίο και καρπός)
 • Τραυματισμοί στην πλάτη

Συμβουλές πρόληψης

 • Χαμηλώστε ταχύτητα. Πάρτε το χρόνο σας και κρατήστε το βήμα σας πιο σταθερό και αργό!
 • Φοράτε παπούτσια/ μπότες που έχουν καλή πρόσφυση. Εάν πρέπει να φοράτε διαφορετικά παπούτσια στη δουλειά, μεταφέρετε τα παπούτσια εργασίας σας και αλλάξτε τα στο γραφείο!
 • Εάν υπάρχει κιγκλίδωμα, χρησιμοποιήστε το!
 • Ρίξτε αλάτι ή άμμο στους διαδρόμους, τα σκαλοπάτια και τα μονοπάτια έξω από το σπίτι σας!

ΚΑΘΑΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΧΙΟΝΙ

Η δημιουργία ενός βατού μονοπατιού προς το σπίτι, είναι το κλειδί για την ασφάλειά σας μετά από μία έντονη χιονόπτωση. Βέβαια, στην προσπάθειά σας να κάνετε το σπίτι πιο ασφαλές, στην πραγματικότητα εκτελείτε μία εργασία που έχει απρόσμενα υψηλή συχνότητα τραυματισμού. Κατά την τελευταία 10ετία στις ΗΠΑ, πραγματοποιούνται ετησίως κατά μέσο όρο 11.500 επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά, τα οποία προκύπτουν από το φτυάρισμα του χιονιού. Ουσιαστικά πρόκειται για προπόνηση για ολόκληρο το σώμα, που εμπλέκει πολλές μυϊκές ομάδες. Καθώς λοιπόν δεν είναι όλοι σωματικά προετοιμασμένοι, οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις (στρίψιμο, σκάψιμο, ανύψωση) μπορούν να επιβαρύνουν σοβαρά το σώμα σας.

 

Τύποι τραυματισμών

 • Τραυματισμοί μαλακών ιστών στο κάτω μέρος της πλάτης
 • Κοψίματα στα χέρια και στο κεφάλι
 • Καταπονήσεις στο λαιμό
 • Κατάγματα

Συμβουλές πρόληψης

 • Κάντε ορισμένες διατάσεις (κυρίως ενεργητικές) πριν πιάσετε το φτυάρι!
 • Μην βιάζεστε. Πάρτε το χρόνο σας και κάντε διαλείμματα!
 • Φοράτε παπούτσια/ μπότες με καλή πρόσφυση!
 • Να ενυδατώνεστε, εφόσον σας πάρει αρκετή ώρα!
 • Εάν το έχει στρώσει πολύ και είστε σε μεγάλη ηλικία ή έχετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα, προσλάβετε κάποιον άλλον να το κάνει!

ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ

Όταν χιονίζει, ο κόσμος δεν σταματά. Ακόμα και εάν τα σχολεία είναι κλειστά ή υπάρχει τηλεργασία, ίσως να χρειαστεί να πάτε για ψώνια ή γενικότερα να υπάρξει ανάγκη μετακίνησης. Η οδήγηση στο χιόνι και τον πάγο είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και μπορεί να θέσει εσάς και άλλους σε υψηλό κίνδυνο. Κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο 116.800 άνθρωποι τραυματίζονται και 1.300 άνθρωποι σκοτώνονται από τροχαία ατυχήματα λόγω χειμερινών καιρικών συνθηκών μόνο στις ΗΠΑ, όπου το φαινόμενο δεν σπανίζει.

 

Τύποι τραυματισμών

Οι τύποι τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα μπορεί να κυμαίνονται δραματικά από μικρούς μώλωπες και θλάσεις, έως σοβαρούς τραυματισμούς που χρειάζονται άμεση ιατρική φροντίδα.

 

Συμβουλές πρόληψης

 • Δεν μετακινείστε για κανέναν λόγο χωρίς αλυσίδες!
 • Εχετε ένα κιτ πρώτων βοηθειών στο αυτοκίνητό σας!
 • Εάν το αυτοκίνητό σας έχει τετρακίνηση, χρησιμοποιήστε τη!
 • Να οδηγείτε πάντα αργά, πιο χαμηλά από το όριο ταχύτητας!
 • Εάν μπορείτε, τοποθετήστε χειμερινά ελαστικά!
 • Επιθεωρήστε το όχημά σας και βεβαιωθείτε ότι τα φρένα σας λειτουργούν σωστά!

ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΣΠΟΡ

Όταν αρχίζει να πέφτει χιόνι, κάποιοι προτιμούν να μένουν μέσα, αλλά πολλοί λατρεύουν να παραμένουν δραστήριοι και σε φόρμα συμμετέχοντας σε πολλά χειμερινά σπορ. Από το σκι και το σνόουμπορντ, έως τα αγαπημένα της παιδικής ηλικίας (έλκηθρο, χιονοπόλεμος), το χιόνι μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να κρατήσετε εσάς και την οικογένειά σας σε κίνηση. Όπως συμβαίνει όμως με κάθε άθλημα, ελοχεύει κίνδυνος τραυματισμού, ειδικά εάν δεν λαμβάνετε τις απαραίτητες προφυλάξεις ασφαλείας ή δεν διαθέτετε εμπειρία και προσήλωση

.

 

Τύποι τραυματισμών

 • Πόνος στο γόνατο και καταπόνηση από απορρόφηση κραδασμών!
 • Σπασμένα οστά και κατάγματα (ώμος, χέρι, καρπός, πόδι)!
 • Τραυματισμοί στο κεφάλι, όπως διάσειση!
 • Διατάσεις μυών και συνδέσμων!

Συμβουλές πρόληψης

 • Πάντα να κάνετε διατάσεις (κυρίως ενεργητικές) πριν από κάθε είδους σωματική άσκηση!
 • Φοράτε τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό (κράνος, γυαλιά, γάντια, παντελόνια χιονιού κ.λπ.)!
 • Εάν δεν έχετε κάνει ποτέ σκι ή σνόουμπορντ στο παρελθόν, πάρτε ένα μάθημα για να μάθετε πώς να πέφτετε με ασφάλεια!
 • Όταν κάνετε έλκηθρο, επιλέξτε έναν λόφο που δεν είναι πολύ απότομος και έχει ένα μακρύ επίπεδο διάδρομο στο κάτω μέρος. Μην επιλέξετε έναν λόφο που τελειώνει κοντά σε δρόμο, φράχτη ή τοίχο!
 • Μην κάνετε τίποτα από τα παραπάνω βράδυ!

ΓΕΝΙΚΑ TIPS ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΩΝ ΣΤΟ ΧΙΟΝΙ

 1. ΕΠΕΛΕΞΕ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΜΕ ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΤΙΚΗ ΣΟΛΑ / ΜΗΝ ΒΙΑΖΕΣΑΙ!
  Να βαδίζεις αργά και με μεγάλη προσοχή στο που τοποθετείς το πόδι σου σε κάθε βήμα. Μην επιταχύνεις σε καμία περίπτωση, είναι άκρως επικίνδυνο.
 2. ΜΙΜΗΣΟΥ ΤΟΝ ΠΙΓΚΟΥΙΝΟ
  Σίγουρα έχεις δει ντοκιμαντέρ με το πώς βαδίζουν οι πιγκουίνοι. Δεν το κάνουν τυχαία στον πάγο. Τα χέρια είναι καλό να είναι κάπως ανοικτά και τα πόδια με τις μύτες προς τα έξω.
 3. ΕΧΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ!
  Το ιδανικό είναι να μην κρατάς τίποτα. Σε περίπτωση πτώσης τα χέρια σου πρέπει να είναι ελεύθερα για να τα χρησιμοποιήσεις. Οπότε, για λίγες μέρες άσε το κινητό στην τσέπη και μην κουβαλάς βαριά ψώνια.
 4. ΑΠΕΦΥΓΕ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΚΟΥΡΟ ΧΙΟΝΙ
  Ουσιαστικά πρόκειται για βρώμικο χιόνι, δηλαδή για πατημένο, το οποίο έχει χάσει την αίσθηση της πούδρας και έχει μετατραπεί στον πλέον επικίνδυνο πάγο. Να πατάς καλύτερα στα πλάγια και όχι στο μέσο του δρόμου.
 5. ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ!
  Τα πρώτα σκαλιά, η έξοδος από το αυτοκίνητο. Τα πρώτα βήματα γενικά είναι εκείνα που τις πιο πολλές φορές κάνουν τη ζημιά. Βάζε καλά το πόδι σου με κίνηση σαν σκάψιμο της μύτης και έλεγχε πριν αφήσεις τα χέρια σου. Γενικά να κρατιέσαι στην αρχή
  .

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥ…

Το θεμιτό είναι να μην σας συμβεί τίποτα αρνητικό. Σε περίπτωση όμως που τραυματιστείτε από οτιδήποτε σχετίζεται με τον χειμώνα, αξιολογήστε άμεσα τη σοβαρότητα. Πολλοί μυϊκοί τραυματισμοί μπορούν να απλά με παγοθεραπεία και ξεκούραση. Ωστόσο, εάν ο τραυματισμός φαίνεται να είναι ελαφρώς πιο σοβαρός, καλό είναι να μην είστε αναβλητικοί και να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού (φυσικοθεραπευτής, ορθοπεδικός).

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ PHSYIOMEDICA

Το Physiomedica είναι ένα απόλυτα εξειδικευμένο κέντρο εφαρμογής του Manual Therapy. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι που αναζητούν τρόπο να ανταπεξέλθουν στους απαιτητικούς ρυθμούς της ζωής, αλλά και ασθενείς που θέλουν να απαλλαγούν από τον πόνο που τους ταλαιπωρεί, επιλέγουν και εμπιστεύονται το Κέντρο μας. Ο ιδρυτής του Physiomedica, Σωκράτης Ηλιάδης, συνδυάζει τη γνώση και την πολύχρονη εμπειρία και είναι εξειδικευμένος και πιστοποιημένος Manual Therapist από την ΙΜΤΑ και την IFOMPT.

 

Είτε πρόκειται για μία απλή οσφυαλγία ή αυχεναλγία, είτε για κάποιου είδους σημαντικότερη εκφυλιστικού χαρακτήρα παθολογία. Από τον πιο απλό τραυματισμό ή κάθε μορφής αθλητική κάκωση. Είτε αφορά την αποκατάσταση ορθοπεδικών χειρουργείων, στο Physiomedica έχουμε τον τρόπο να σας βοηθήσουμε να πάρετε και πάλι πίσω τη ζωή σας. Επισκεφτείτε το σύγχρονο Κέντρο μας και βρείτε άμεσα λύση στο πρόβλημα που σας απασχολεί…

Follow as…

Facebook: @Physiomedica
Instagram: @sokratis_iliadis_physiomedica
Email: [email protected]
Μαρούσι: 2106180777

More
articles

take the first step. we will do the rest.