ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗΣ: ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

Οι περισσότερες πιθανότητες είναι να γνωρίζετε κάποιον με διαβήτη. Μπορεί να είμαι φίλος, μέλος της οικογένειας ή ακόμα και εσείς. Και επειδή ο καλύτερος τρόπος πρόληψης ή διαχείρισης οποιασδήποτε επιβλαβούς κατάστασης για την υγεία, είναι η ενημέρωση, θέλουμε να σας βοηθήσουμε να γνωρίζετε για το εάν σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει ή όχι να ασκηθείτε. Ας δούμε όμως πρώτα πόσο έχει γιγαντωθεί το πρόβλημα στην Ελλάδα, όπως και σχεδόν σε όλες τις χώρες του ανεπτυγμένου δυτικού κόσμου.

Το έτος 2021 σηματοδότησε την 100η επέτειο από την ανακάλυψη της ινσουλίνης. Πριν ανακαλυφθεί η ινσουλίνη, τα άτομα με διαβήτη δεν ζούσαν πολύ. Από τότε, έχουμε κάνει τεράστια πρόοδο, αλλά αυτός ο αγώνας δεν έχει τελειώσει. Σήμερα, ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη είναι μεγαλύτερος από ποτέ. Και δεν πρέπει να ανησυχείτε μόνο για τους παππούδες σας. Οι άνθρωποι πλέον εμφανίζουν διαβήτη σε μικρότερες ηλικίες και σε υψηλότερα ποσοστά. Ωστόσο, όσα περισσότερα γνωρίζετε για τον διαβήτη, τόσα περισσότερα μπορείτε να κάνετε για να τον αποτρέψετε, να τον καθυστερήσετε ή να μειώσετε τις επιβλαβείς επιπτώσεις του.

Οσον αφορά τη χώρα μας ο διαβήτης καλπάζει, κάτι που επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, τα οποία δείχνουν ότι οι διαβητικοί στη χώρα οδεύουν ολοταχώς στο να αγγίξουν το 10% του πληθυσμού. Συγκεκριμένα, το πλήθος των μοναδικών πασχόντων που έχουν ενταχθεί σε τουλάχιστον ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο Σακχαρώδη Διαβήτη, ανέρχεται στους 1.074.411 ασθενείς. Σε σχέση με το έτος 2020, καταγράφηκε αύξηση στον συνολικό αριθμό των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη της τάξης του 2%.

Θεαματικά μεγαλύτερη είναι η αύξηση των περιστατικών εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης σε σχέση με την περσινή χρονιά, με την αύξηση να αγγίζει το 26%, γεγονός που μπορεί να αποτελεί και έναν δείκτη περαιτέρω αύξησης στο άμεσο μέλλον των περιστατικών εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2. Σημαντική είναι επίσης και η αύξηση που καταγράφεται στους ανθρώπους που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με το 2020, η οποία κυμαίνεται περίπου στο 5%, ενώ σε ό,τι αφορά τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, η αύξηση αγγίζει το 2% σε σχέση με το 2020.

Τεράστια άνοδος παρουσιάζεται και στις άλλες κατηγορίες, με τον νεογνικό Διαβήτη να παρουσιάζει αύξηση που αγγίζει το 24%, οι άλλοι τύποι Σακχαρώδη Διαβήτη εμφανίζουν αύξηση 18%, ενώ στις περιπτώσεις ινσουλινοπενίας μετά από ιατρικές πράξεις η αύξηση ξεπερνά το 22%. Κάπου εκεί λοιπόν έρχεται η άσκηση, η οποία ναι μεν έχει ευεργετική επίδραση, αλλά θα πρέπει οι ασθενείς να είναι άριστα ενημερωμένοι για όλες τις παραμέτρους….

ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΛΥΚΟΖΗΣ

Αυτές τις μεταβολικές παραμέτρους που επηρεάζουν τα λιπίδια και τη γλυκόζη του αίματος, και αποτελούν βασικό συστατικό, τόσο στην πρόληψη, όσο και στη διαχείριση του διαβήτη. Ο καθορισμός της έντασης, της διάρκειας και των εξατομικευμένων αναγκών του κάθε ασκούμενου χωριστά, είναι ένα βασικό κομμάτι καθορισμού σωστού προγράμματος άσκησης. Η μέτρηση της ινσουλίνης θα πρέπει να γίνεται πριν την άσκηση με σκοπό την αποφυγή υπεργλυκαιμίας ή υπογλυκαιμίας. Η άσκηση χαμηλής ή μέτριας έντασης συνδέεται γενικά με την πτώση της γλυκόζης στο αίμα, ενώ η άσκηση υψηλής έντασης μπορεί σχετίζεται με αύξηση της γλυκόζης στο αίμα.

Η διάρκεια της άσκησης είναι σημαντική, καθώς μπορεί να ξεπεράσει τα 150 λεπτά την εβδομάδα σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας και άσκησης (ACSM).

Η φυσική δραστηριότητα είναι σημαντική για τη ρύθμιση του σακχάρου. Σε συνδυασμό με ένα κατάλληλο διαιτολόγιο και θεραπευτική αγωγή, ο Διαβήτης μπορεί να ελεγχθεί. Κατά την διάρκεια της άσκησης τα κύτταρα του οργανισμού γίνονται πιο ευαίσθητα στη δράση της ινσουλίνης. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός μπορεί να δουλεύει καλύτερα με λιγότερη ινσουλίνη και τα κύτταρα προσλαμβάνουν το σάκχαρο από το αίμα, με ένα ανεξάρτητο από την ινσουλίνη μηχανισμό, κάτι που βοηθάει ακόμα περισσότερο στη ρύθμιση του σακχάρου.

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΕΡΟΒΙΑ ΑΣΚΗΣΗ & ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ

Η αερόβια άσκηση βοηθά το σώμα να χρησιμοποιεί την ινσουλίνη καλύτερα. Βελτιώνει το καρδιαγγειακό σύστημα, τα οστά, την κυκλοφορία του αίματος. Κατ’ επέκταση μειώνει το σάκχαρο, την πίεση, τη χοληστερίνη και βελτιώνει την ψυχική υγεία του ατόμου. Συστήνονται 30 λεπτά με μέτρια ή μεγάλης έντασης άσκηση, για πέντε ημέρες την εβδομάδα, η συνολικά 150 λεπτά. Οι ασκήσεις με βάρη ή οποιαδήποτε άσκηση με αντιστάσεις, κάνουν το σώμα πιο ευαίσθητο στην αύξηση του μυϊκού ιστού και στην βελτίωση της οστικής πυκνότητας.
Όσο περισσότερο μυϊκό ιστό έχει το ανθρώπινο σώμα, τόσο περισσότερες θερμίδες καταναλώνει, ακόμα και κατά την διάρκεια της ηρεμίας. Συνιστάται η άσκηση με βάρη δύο φορές την εβδομάδα ως συμπλήρωμα στην αερόβια άσκηση.

ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 1

Οι ασθενείς με Διαβήτη Τύπου 1 είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν ότι πρέπει να προσαρμόζουν την δόση της ινσουλίνης, συνυπολογίζοντας και την διατροφή και την άσκηση. Για να πετύχουν τη σωστή δόση ινσουλίνης, θα πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένο ασκησιολόγιο – διαιτολόγιο, ανάλογα με τις ανάγκες και τον στόχο που έχουν. Ο κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές διακυμάνσεις στο σάκχαρο ανάλογα με την διατροφή και την άσκηση. Υπάρχουν ασαφείς μεταβολές της γλυκόζης στο αίμα και ο φόβος της υπογλυκαιμίας, είναι ο κύριος παράγοντας που περιορίζει την υιοθέτηση ενός πιο ενεργού τρόπου ζωής από άτομα με διαβήτη τύπου 1. Ο πιο συχνός κίνδυνος στον διαβήτη τύπου 1 είναι το υπογλυκαιμικό επεισόδιο.

ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΑ

Η πιο γρήγορη πτώση της γλυκόζης στο αίμα εμφανίζεται συνήθως κατά την αερόβια άσκηση, διότι η κυκλοφορία της ινσουλίνης καταστέλλει τον μεταβολισμό και αυξάνει την πρόσληψη γλυκόζης στους μύες. Η υπογλυκαιμία μπορεί επίσης να εμφανίζεται μετά από όλα τα είδη άσκησης, κατά τη διάρκεια της νύχτας, λόγω ενός συνδυασμού αυξημένης ευαισθησίας στην ινσουλίνη και την ανάγκη αναπλήρωσης των εξαντλημένων αποθεμάτων ενέργειας του οργανισμού. Η υπογλυκαιμία μπορεί να εμφανιστεί κατά την διάρκεια της άσκησης, 12 ώρες ή 24 ώρες μετά.

ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 2

Η επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με τον διαβήτη τύπου 2 επικεντρώνεται σε αερόβια δραστηριότητα χαμηλής έντασης, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο, τόσο στη μείωση της γλυκόζης του αίματος, όσο και σε σημαντικές αυξήσεις της ενεργειακής δαπάνης που μπορεί βοηθούν στην απώλεια βάρους.

ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΥΩΗΛΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ

Πιο πρόσφατα, υπήρξε σημαντικό ενδιαφέρον για την διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT). Αυτό αποτελείται από πολύ σύντομες ασκήσεων, πολύ υψηλής έντασης, που ακολουθούνται από μικρές περιόδους διαλλειμάτων. Πρώιμες μελέτες πάνω σε προπόνηση υψηλής έντασης, έδειξε ότι αυτή η μορφή οδηγεί σε οξεία μείωση της γλυκόζης του αίματος.

ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ

Πιο πρόσφατα, έχει αναγνωριστεί ότι η άσκηση με αντιστάσεις, η οποία είναι συχνά αναερόβιας φύσης, μπορεί έχει επίσης σημαντικά οφέλη. Πιο συγκεκριμένα η άσκηση με αντιστάσεις έχει έντονα οφέλη όσον αφορά την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μπορεί επίσης να συμβάλει στην αύξηση της άλιπης μάζας σώματος. Ένα επιπλέον όφελος της άσκησης με αντιστάσεις, είναι ότι μπορεί να βελτιώσει τον νευρομυϊκό συντονισμό και την λειτουργική ικανότητα του μυϊκού συστήματος, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ασθενείς στη διατήρηση τους ανεξαρτησία τους.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΤΕ ΝΑ ΓΥΜΝΑΣΤΕΙΤΕ…

Τόσο η αερόβια, όσο και η άσκηση με αντιστάσεις βελτιώνουν τον έλεγχο του σακχάρου, το βιοχημικό προφίλ λιπιδίων, ρυθμίζουν τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, διατηρούν το σωματικό βάρος σε επιθυμητά επίπεδα και συνεισφέρουν στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και της θνησιμότητας. Το συστηματικό και εξατομικευμένο πρόγραμμα έχει πάντα καλύτερα αποτελέσματα. Επιπλέον η άσκηση βελτιώνει την διάθεσή και χαρίζει καλύτερη ποιότητα ζωής. Ωστόσο, καθημερινές, και απλές δραστηριότητες (π.χ. το περπάτημα, η ενασχόληση με τον κήπο, κ.α.) μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά εφόσον γίνονται συστηματικά.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ PHYSIOMEDICA

Το Physiomedica είναι ένα απόλυτα εξειδικευμένο κέντρο εφαρμογής του Manual Therapy. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι που αναζητούν τρόπο να ανταπεξέλθουν στους απαιτητικούς ρυθμούς της ζωής, αλλά και ασθενείς που θέλουν να απαλλαγούν από τον πόνο που τους ταλαιπωρεί, επιλέγουν και εμπιστεύονται το Κέντρο μας. Ο ιδρυτής του Physiomedica, Σωκράτης Ηλιάδης, συνδυάζει τη γνώση και την πολύχρονη εμπειρία και είναι εξειδικευμένος και πιστοποιημένος Manual Therapist από την ΙΜΤΑ και την IFOMPT.

Είτε πρόκειται για μία απλή οσφυαλγία ή αυχεναλγία, είτε για κάποιου είδους σημαντικότερη εκφυλιστικού χαρακτήρα παθολογία. Από τον πιο απλό τραυματισμό ή κάθε μορφής αθλητική κάκωση. Είτε αφορά την αποκατάσταση ορθοπεδικών χειρουργείων, στο Physiomedica έχουμε τον τρόπο να σας βοηθήσουμε να πάρετε και πάλι πίσω τη ζωή σας. Επισκεφτείτε το σύγχρονο Κέντρο μας και βρείτε άμεσα λύση στο πρόβλημα που σας απασχολεί…

Follow as…
Facebook: @Physiomedica
Instagram: @sokratis_iliadis_physiomedica
Email: [email protected]
Μαρούσι: 2106180777

More
articles

take the first step. we will do the rest.