Η φυσικοθεραπεία μπορεί να είναι χρήσιμη για άτομα όλων των ηλικιών, μιας και καταπιάνεται με ένα ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας. Στην ουσία, το μεγαλύτερο κομμάτι της φυσικοθεραπείας καλείται να διαχειριστεί προβλήματα στο νευρο-μυοσκελετικό σύστημα, τα οποία μπορούν να μετατρέψουν την καθημερινότητα σε μία επώδυνη εμπειρία. Στόχος της είναι να αντιμετωπίσει τον πόνο και ταυτόχρονα να βελτιώσει την κινητικότητα μετά από κάποιο ατύχημα ή επέμβαση και γενικά σε παθολογικές καταστάσεις που συνοδεύουν την απώλεια του εύρους της κίνησης.

Επομένως, στόχος του σύγχρονου φυσικοθεραπευτή δεν είναι να καθηλώσει τον ασθενή σε κάποιο κρεβάτι φυσικοθεραπείας, απλά και μόνο χρησιμοποιώντας μηχανήματα φυσικοθεραπείας καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Το ζητούμενο είναι εκείνος να επανέλθει σε τέτοια λειτουργική κατάσταση, ώστε να μπορεί να συνεχίσει τη ζωή του, να μπορεί να ασκηθεί, να ταξιδέψει, να κάνει ό,τι θέλει, σύμφωνα βέβαια πάντα με την ηλικία και τις ιδιαιτερότητες της κατάστασης της ευρύτερης υγείας του.

Ωστόσο, πέραν των όσων καλείται να πράξει ο φυσικοθεραπευτής, στη σύγχρονη εποχή είναι εξίσου σημαντική η κατάρτιση και καθοδήγηση του ίδιου του ασθενή, ο οποίος θα κληθεί να διαχειριστεί το πρόβλημα και να συμβάλει τα μέγιστα στην εξάλειψή του. Ο σύγχρονος ασθενής οφείλει να είναι ενημερωμένος και να κάνει τις σωστές ερωτήσεις, λαμβάνοντας απαντήσεις που θα τον βοηθήσουν στην αποκατάστασή του.

Τα οφέλη της ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και γιατί τη βάζουμε στη ζωή μας!

Αποκατάσταση/ πρόληψη αθλητικών κακώσεων
Διαχείριση προβλημάτων σπονδυλικής στήλης
Μετεγχειρητική αποκατάσταση
Συντηρητική αποκατάσταση προς αποφυγή χειρουργείου
Μείωση ή εξάλειψη μηχανικού πόνου
Βελτίωση της κινητικότητας
Διαχείριση προβλημάτων ψυχικής υγείας
Βελτίωση ορθής στάσης σώματος

«ΓΙΑΤΡΕ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΧΩ»;

Σε αυτή την ερώτηση θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις με σκοπό την πλήρη κατανόηση της διάγνωσης. Ο ασθενής θα ενημερωθεί για την πρόγνωση της πάθησης. Θα του δοθούν πληροφορίες σχετικά με τον μηχανισμό που προκαλεί τα συμπτώματα, τόσο σε μηχανικό όσο και βιοχημικό επίπεδο.

«ΠΟΣΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΘΑ ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ»;

Σε αυτό το σημείο θα οριστούν τα χρονικά πλαίσια της αποκατάστασης, με σκοπό την επίσπευση του χρόνου ίασης, σε σχέση πάντα με τη φυσική εξέλιξη της πάθησης, στοχεύοντας στην πληρέστερη αποκατάσταση στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Βέβαια, η διάρκεια της θεραπείας είναι πάντοτε ανάλογη με τις απαιτήσεις της παθολογίας ή της φυσικής κατάστασης του ασθενή. Αυτό σημαίνει ότι μία θεραπεία μπορεί να ολοκληρωθεί σε ελάχιστες συνεδρίες ή σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Συνήθως μία συνεδρία διαρκεί 30-60 λεπτά.

«ΠΩΣ ΘΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Η ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ»;

Ο ασθενής καλείται να ενημερωθεί σχετικά με τους τρόπους και τους μηχανισμούς της θεραπευτικής παρέμβασης. Τα μέσα αναλγησίας, τις τεχνικές κινητοποίησης και τις θεραπευτικές ασκήσεις που θα χρησιμοποιηθούν. Στο Physiomedica θα μάθει για το Manual Therapy, την τέχνη που αποτελεί τη θεραπευτική βάση του Κέντρου μας…

«ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟ MANUAL THERAPY»;

Στην πράξη, το Manual Therapy αποτελεί μία ολοκληρωμένη ορθοπεδική θεραπεία με χειρισμούς, για την αποκατάσταση νεύρο – μυοσκελετικών προβλημάτων. Βασιζόμενος στον κλινικό συλλογισμό, o Manual Therapist χρησιμοποιεί ιδιαίτερες τεχνικές προσέγγισης, που περιλαμβάνουν εξειδικευμένες κινητοποιήσεις και θεραπευτικές ασκήσεις. Εφαρμόζεται ακόμη και στο οξύ στάδιο των παθήσεων («στάδιο φλεγμονής»).

Ο φυσικοθεραπευτής (#ManualTherapist), είναι ο πιο εξειδικευμένος κλινικός στη διαχείριση του μηχανικού πόνου και στην αποκατάσταση της κίνησης, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Τα οφέλη του Manual Therapy γίνονται άμεσα αντιληπτά από τον ασθενή, ακόμα και από την πρώτη συνεδρία.

Ανακουφίζει, μειώνει ή αναστέλλει τα συμπτώματα ή τον πόνο.
Αποκαθιστά το εύρος κίνησης των αρθρώσεων.
Βελτιώνει τη μυϊκή τάση και αποκαθιστά την λειτουργικότητα των μυών και των τενόντων.
Ενεργοποιεί σταθεροποιητικούς μηχανισμούς του μυοσκελετικού συστήματος.
Βελτιώνει τη μηχανοευαισθησία του νευρικού ιστού.
Μειώνει το οίδημα στην περιοχή του πόνου.
Επαναφέρει το άτομο στις καθημερινές του δραστηριότητες στο συντομότερο χρονικό διάστημα.
Εκπαιδεύει τον ασθενή στη διαχείριση της παθολογίας του.
Αυξάνει την αυτοπεποίθηση και την κινητική δραστηριότητα του ασθενούς.
Βελτιώνει την ποιότητα ζωής.

«ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΩ Ο ΙΔΙΟΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΣΤΑΣΗ ΜΟΥ»;

Ο ασθενής εκπαιδεύεται με σκοπό να συμμετέχει και ο ίδιος ενεργά στην θεραπεία. Μαθαίνει και εξασκεί μόνος του τις θεραπευτικές ασκήσεις που του δίνονται. Αναγνωρίζει και αποφεύγει τους επιβαρυντικούς παράγοντες ανάλογα με την πάθηση του.

Τα πλάνο εκπαίδευσης του ασθενή…

Στο Manual Therapy, το πλάνο θεραπείας δεν τελειώνει με το πέρας των επισκέψεων στο φυσικοθεραπευτήριο. Το σημαντικότερο για τον ασθενή είναι το κατανοήσει τον τρόπο της θεραπείας που του έγινε, να αποφύγει τους πιθανούς επιβαρυντικούς παράγοντες και να συντηρήσει το αποτέλεσμα της θεραπείας με πρόγραμμα ασκήσεων στο σπίτι ή στο γυμναστήριο. Από την πρώτη συνεδρία, ο ασθενής ενημερώνεται για…

Τη φύση του προβλήματός του
Τον χρόνο αποκατάστασης που θα χρειαστεί

Τις τεχνικές θεραπείας που θα εφαρμόσει ο θεραπευτής
Τους μηχανισμούς δράσης τους στο ανθρώπινο σώμα έντονα
Τον τρόπο που μπορεί ο ίδιος να βοηθήσει τον εαυτό του συμμετέχοντας έτσι ενεργά στην θεραπεία

Δίνονται με κατανοητό τρόπο οι απαραίτητες γνώσεις σχετικά με το πρόβλημά του, όσον αναφορά την εμβιομηχανική και την κινησιολογία , ώστε τελειώνοντας, να είναι το δυνατόν «εκπαιδευμένος» για την πληρέστερη διαχείριση του προβλήματος.

Η «εκπαίδευσή» του έχει να κάνει ακόμα και με τη εργονομία και την διευκόλυνση των καθημερινών δραστηριοτήτων και κινήσεών του. Το πόσο, πώς ή που κάθεται, ξαπλώνει, εργάζεται, κινείται, στέκεται ή ακόμα τον τρόπο που αθλείται. Η κάθε ενέργειά του που στο παρελθόν συνέβαλε στη δημιουργία του προβλήματος, πρέπει να μεταβληθεί υπό τις κατάλληλες οδηγίες και προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο ασθενής καλείται να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες και το ασκησιολόγιο που θα πάρει για το σπίτι. Είναι μέρος της ευρύτερης συνέχειας της προσέγγισης του Manual Therapy, καθώς η αποκατάσταση δεν τελειώνει με την επιστροφή στο σπίτι. Αντιθέτως, έχει μία εποικοδομητική συνέχεια…

ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΟΥ MANUAL THERAPY ΣΤΟ PHYSIOMEDICA

Το Physiomedica είναι ένα απόλυτα εξειδικευμένο κέντρο εφαρμογής του Manual Therapy. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι που αναζητούν τρόπο να ανταπεξέλθουν στους απαιτητικούς ρυθμούς της ζωής, αλλά και ασθενείς που θέλουν να απαλλαγούν από τον πόνο που τους ταλαιπωρεί, επιλέγουν και εμπιστεύονται το Κέντρο μας. Ο ιδρυτής του Physiomedica, Σωκράτης Ηλιάδης, συνδυάζει τη γνώση και την πολύχρονη εμπειρία και είναι εξειδικευμένος και πιστοποιημένος Manual Therapist από την ΙΜΤΑ και την IFOMPT.

Είτε πρόκειται για μία απλή οσφυαλγία ή αυχεναλγία, είτε για κάποιου είδους σημαντικότερη εκφυλιστικού χαρακτήρα παθολογία. Από τον πιο απλό τραυματισμό ή κάθε μορφής αθλητική κάκωση. Είτε αφορά την αποκατάσταση ορθοπεδικών χειρουργείων, στο Physiomedica έχουμε τον τρόπο να σας βοηθήσουμε να πάρετε και πάλι πίσω τη ζωή σας. Επισκεφτείτε το σύγχρονο Κέντρο μας και βρείτε άμεσα λύση στο πρόβλημα που σας απασχολεί…

Follow as…
Facebook: @Physiomedica
Instagram: @sokratis_iliadis_physiomedica
Email: [email protected]
Μαρούσι: 2106180777

More
articles

take the first step. we will do the rest.